Mektić: Službe na oprezu, indicije o novom napadu u BiH

Mektić je rekao da su informaciju dobili 'od jedne partnerske službe iz regiona' (AP)

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je za banjalučku Alternativnu televiziju da su “bh. sigurnosne službe dobile dojavu o prijetnjama terorističkim napadom u Bosni i Hercegovini”.

“Dobili smo određenu informaciju od jedne partnerske službe iz regiona da postoje indicije i obavještajni podaci o mogućnosti novog terorističkog napada u BiH”, istakao je Mektić.

Dodao je da su sve sigurnosne agencije u BiH ozbiljnije shvatile prijetnju i reagirale na ovu informaciju, što će doprinijeti njenom rasvjetljavanju.

Prema njegovim riječima, preduzete su i sve mjere vezano za sigurnost prema objektu za koji je postojala određena informacija da bi mogao biti predmet napada.

Neophodne promjene u razmjeni podataka

Mektić je rekao da je nekoliko dana prije napada na Policijsku stanicu u Zvorniku postojala određena informacija koja je podijeljena svim sigurnosnim agencijama u BiH, a ukazivala je “na činjenicu da bi mogao biti izvršen određeni teroristički napad”.

Ocijenio je da bi bilo neophodno da svaka sigurnosna agencija u BiH u okviru svojih poslova i nadležnosti izvrši analizu kako su i na koji način postupali sa tim sigurnosnim podatkom i da li su preduzeli mjere i radnje u sprečavanju takvog događaja.

“Nadam se da smo iz svega toga posljednji put svi izvukli pouku. Nakon terorističkog napada u Zvorniku vidio sam da sve bezbjednosne agencije u BiH izražavaju punu opredijeljenost u vezi sa svim oblicima saradnje kada je u pitanju borba protiv terorizma u BiH”, istakao je Mektić.

Mektić smatra da treba nešto mijenjati u smislu saradnje i elektronske razmjene podataka između sigurnosnih agencija u BiH i tužilaštava.

“Moramo policijske i bezbjednosne agencije u BiH osloboditi političkih uticaja, dok u Tužilaštvu BiH moramo uspostaviti posebno odjeljenje sa tužiocima koji bi se isključivo bavili pitanjem terorizma u BiH”, zaključio je Mektić.

Izvor: Al Jazeera i agencije