Mektić: Srbi moraju proći katarzu i priznati genocid u Srebrenici

Kada pravosuđe počne funkcionirati, Dodik će morati polagati račune, kazao je Mektić (Anadolija)

Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici, kazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

Mektić je za Večernji list, izdanje za BiH, rekao da “postoje relevantni dokumenti koji dokazuju genocid i da Srbi moraju to priznati”, prenosi sarajevski portal Klix.

“Pogledajmo u Njemačkoj, opet se njemački parlament neki dan izvinio za holokaust. Mi Srbi moramo proći tu katarzu i priznati genocid. Niko ne može zločine, poput onih u Srebrenici, raditi u moje ime. To su radili bolesni umovi i te osobe treba procesuirati”, kazao je Mektić.

Mektić je komentirao i Milorada Dodika, naglasivši da kada pravosuđe počne funkcionirati da će morati polagati račune.

Homogeniziranje naroda

Poručio je da Dodik i njemu slični u hrvatskom korpusu koji ratnohuškačkom retorikom homogeniziraju narod vidi kao opasnost za mir i stabilnost.

Mektić je upozorio u srijedu kako se politika u toj zemlji “duboko umiješala” u djelovanje policijskih agencija, ustvrdivši kako je to učinjeno s ciljem sprječavanja učinkovitih istraga koje bi dovele do optužnica protiv političara, prenijela je Hina.

On je to rekao na konferenciji za novinare u Sarajevu, komentirajući činjenicu da je propao još jedan pokušaj dogovora među različitim policijskim agencijama o tome gdje će u Bosni i Hercegovini biti sjedište ureda za saradnju s EUROPOL-om, o čemu se bezuspješno pregovara tri godine.

Izvor: Agencije