Mektić: Ustav nam daje pravo da prikupljamo podatke

Dragan Mektić: Ništa nismo radili izvan BiH, ništa nije bilo upereno protiv interesa bilo koje druge države (Arhiva)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovo se dotakao teme o navodnom prisluškivanju pojedinih hrvatskih zvaničnika od strane obavještajnog i sigurnosnog sektora iz Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Anadolija.

On je naglasio kako je prikupljanje podataka i informacija koji se mogu odnositi na ugrožavanje ustavno-pravnog poretka i strateških interesa Bosne i Hercegovine ustavna i zakonska obaveza obavještajnog i sigurnosnog sektora te kako su u spomenutom slučaju samo štićeni interesi građana.

“U tom kontekstu imamo pravo da prikupljamo informacije i podatke koji ugrožavaju interese Bosne i Hercegovine. Odatle crpimo pravo da prikupljamo podatke i informacije koji ugrožavaju strateške ekonomske interese. To su interesi građana ove zemlje, to nisu neki imaginarni interesi Bosne i Hercegovine, kao naziva države”, rekao je Mektić.

“Po tom osnovu smo prikupljali podatke i informacije duži vremenski period i poduzimali sve mjere koje nam stoje na raspolaganju, koje nam je dao Ustav Bosne i Hercegovine i svi zakoni. Ništa nismo radili izvan Bosne i Hercegovine, ništa nije bilo upereno protiv interesa bilo koje druge države.”

Strateški ekonomski interesi

Naglasio je kako su pojedini mediji u Bosni i Hercegovini objavili kako je on rekao da su prisluškivani zvaničnici Hrvatske, pa poslije sam sebe demantirao.

“To nisam rekao, nisam se ni demantovao, nego sam tražio da se objavi ono što sam zaista rekao. To je da pojedine grupacije iz Bosne i Hercegovine, u sprezi s nekim grupacijama izvan Bosne i Hercegovine, žele na nezakonit način ovladaju dijelom strateških ekonomskih interesa Bosne i Hercegovine, kroz koji se mogu ugroziti ekonomski temelji ove države. Mislim da je to dovoljno jasno i da smo postupali isključivo u skladu sa zakonom”, istakao je bh. ministar.

“I jesam rekao da koristimo sve ono što je u skladu sa Ustavom i zakonom ove države, pa ako to bude podrazumijevalo da treba koristiti posebne istražne metode u smislu prisluškivanja, presretanja razgovora ili još neke druge posebne istražne radnje, i to ćemo koristiti. Ne vidim šta je sporno što smo radili u interesu građana ove države. Nema nikakve obavještajne afere, to ovima koji su raskrinkani i pogođeni ovim što znamo odgovara da pretvore u nekakvu aferu. Niko od institucija Republike Hrvatske i pojedinaca ne govori o tome kao o aferi.”

Kazao je kako je riječ o uobičajenom poslu koji radi obavještajno-sigurnosna zajednica unutar Bosne i Hercegovine i kako to nije ni prvi, ni posljednji put da se radi na takav način.

Mektić također smatra kako ništa nije urađeno protiv interesa druge države te da će vrlo brzo doći direktor obavještajne službe Hrvatske da razgovaraju na tu temu.

Izvor: Agencije