Mercator neće dati ponudu za Pivovarnu Laško

Mercator je bio spreman za dionicu PL-a platiti 19 eura za dionicu, dok dioničari skupine zahtijevaju 34 eura (Pixsell)

Uprava slovenskog trgovačkog lanca Mercator odlučila je da neće dati ponudu za preuzimanje skupine Pivovarna Laško (PL).

O odluci da neće predati ponudu za kupovinu skupine koja ima u vlasništvu 23,34 posto dionica Mercatora već je obaviješten i nadzorni odbor Mercatora, objavila je uprava trgovačkog lanca u saopćenju za javnost objavljenom na internet stranicama Ljubljanske berze.

Mercator kao razlog odustajanja od preuzimanja PL-a navodi velike rizike koju bi za Mercator ta operacija imala, s obzirom na uvjete koje su Mercatoru postavili dioničari PL-a na skupštini, prenosi Hina.

Ti uvjeti za Mercator bi predstavljali prevelik rizik, koji se ne bi mogao kontrolirati, tvrdi Mercator kao pojašnjenje odustajanja od operacije.

Mercator kao razlog odustajanja od preuzimanja PL-a navodi velike rizike koju bi za Mercator ta operacija imala.

Riječ je o zahtjevu dioničara PL-a da se izvede dokapitalizacije s izdavanjem novih dionica s udvostručavanjem sadašnjeg kapitala.

Uz to, Mercator je, kako navodi, bio spreman za dionicu PL-a platiti 19 eura za dionicu, dok dioničari skupine zahtijevaju 34 eura.

Sadašnja cijena dionice PL-a na Ljubljanskoj berzi je oko 10 eura.

Većina slovenskih poslovnih analitičara i dalje smatra kako je najava Mercatora da će preuzeti PL imala za cilj spriječiti nastojanja hrvatskog Agrokora da realizira svoju neobvezujuću ponudu od 221 eura za dionicu za preuzimanje Mercatora.

Izvor: Agencije