Mercedes dominirao na treninzima u Melbourneu

Bolidi Mercedesa dominirali su na slobodnim treninzima uoči prve trke sezone Svjetskog prvenstva Formule 1 – Velike nagrade Australije u Melbourneu. Na oba treninga najbrži je bio Nico Rosberg, a drugo najbolje vrijeme imao je aktuelni prvak Lewis Hamilton.

Bio je ovo dan mehaničkih problema za mnoge timove, ali u Mercedesovom boksu u Albert Parku s razlogom vlada odlično raspoloženje. Njihovi bolidi bili su impresivni. Najbolje vrijeme dana imao je Rosberg na drugom treningu, za desetinku bolje od vremena timskog kolege Hamiltona.

U premijernom nastupu u bolidu Ferrarija, Sebastian Vettel bio je solidan, s trećim vremenom dana, ali s popriličnim zaostatkom – većim od pola sekunde. Vettel je bio jedini vozač koji je za Mercedesom kasnio manje od sekunde. Italijanski tim je trenutno najkonkurentniji u odnosu na Mercedesov dvojac, što potvrđuje i četvrto vrijeme dana koje je imao Kimi Raikkonen.

Od ostalih ekipa najbrži su bili Valtteri Bottas u Williamsu na petom, te Danil Kvjat u Red Bullu na šestom mjestu. Miljenik domaćih navijača Daniel Ricciardo propustio je drugi trening, jer mu je morao biti zamijenjen motor u bolidu.

Spor u Sauberu

Kevin Magnussen, koji mijenja Alonsa u McLarenu, zabio se u zid od guma, a drugi McLarenov vozač Jenson Button bio je 12, sa zabrinjavajućim zaostatkom od tri i pol sekunde.

Ekipa Saubera nije se pojavila na prvom treningu, zbog sudskog spora sa svojim vozačem Giedom van der Gardeom. Njemu je sud garantirao nastup, a tim se na takvu odluku žalio. Na kraju je dozvoljeno da Marcus Ericsson i Felipe Nasr nastupe na drugom treningu.

“Definitivno je ovo ostavilo negativan utjecaj na tim, jer cijela ova situacija je nejasna. Poduzeli smo neke mjere i čekamo konačno rješenje. U ovom trenutku ne mogu ništa više reći”, kazala je Monisha Kaltenborn, predstavnica Saubera.

Aktuelni prvak Hamilton prošle godine utrku u Australiji nije završio, no u nastavku sezone ostvario je 11 pobjeda i osvojio naslov. Ako je suditi prema rezultatima treninga u četvrtak, najveću borbu za njegovu odbranu vodit će unutar svog tima, a Rosberg bit će njegov glavni konkurent.

Izvor: Al Jazeera i agencije