Mercedes zadržao ‘krunu’ na tržištu luksuznih automobila

Prodaja automobila marke Mercedes porasla je 0,9 posto (EPA)

Njemačka automobilska kompanija Mercedes-Benz je treću godinu zaredom zadržala vodeću poziciju u svijetu kada je riječ o prodaji luksuznih automobila u 2018. godini, pretekavši najvećeg konkurenta BMW za skoro 200.000 vozila.

Prodaja automobila marke Mercedes porasla je 0,9 posto, na 2,31 milion jedinica, podržana uvođenjem novog modela A klase, koji je doprinio da prodaja kompaktnih automobila čini četvrtinu godišnje prodaje ovog brenda, prenosi Tanjug.

Prodaja BMW-a porasla je 1,8 posto, na 2,12 miliona, podstaknuta tražnjom za SUV-ovima, prenosi portal Automotive News Europe.

Kina najveć automobilsko tržište

Trećeplasirani Audi se, međutim, suočio s padom prodaje od 3,5 posto, na 1,87 miliona automobila.

Luksuzni brendovi i dalje ostvaruju korist od tražnje za premium modelima u Kini, najvećem svjetskom automobilskom tržištu, dok je u Evropi prodaja sve tri autokompanije pala.

Kada je riječ o Evropi, najviše je opala isporuka Audijevih vozila (čak 14 posto), dok je Mercedesova prodaja pala 2,3 posto, a BMW-a 0,3 posto.

U Sjedinjenim Američkim Državama prodaja BMW-a je porasla 0,5 posto, dok je Mercedesova prodaja pala 6,3 posto, a Audija 1,4 posto.

Izvor: Agencije