Merčepu povećana kazna na sedam godina

Merčep je negirao krivicu (Arhiva)

Vrhovni sud Republike Hrvatske povisio je na sedam godina zatvorsku kaznu ratnom pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislavu Merčepu, kojeg je zagrebački Županijski sud u maju prošle godine nepravosnažno osudio na pet i po godina zatvora jer kao komandant jedinice poznate kao “merčepovci” nije spriječio zločine nad srpskim civilima.

Odlučujući o žalbama državnog odvjetništva i odbrane Vrhovni sud djelomično je prihvatio argumente tužilaca i povisio kaznu, dok je sve ostale žalbene razloge odbacio kao neosnovane, proizlazi iz pravosnažne presude koja je u ponedjeljak dostavljena zagrebačkom Županijskom sudu, a potom i Merčepu u remetinečkom zatvoru, javlja Hina.

Merčep je u Remetinec odveden nakon izricanja nepravosnažne presude 12. maja 2016. On od početka tvrdi da nije kriv, a poricao je i da je komandirao jedinicom koja se nazivala njegovim imenom.

Tužioci su ga isprva teretili da je naređivao zločine, no optužnica je potom ublažena pa je osuđen jer nije spriječio svoje podređene u zločinima.

‘Na pogrešnoj strani historije’

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sudija Zdravko Majerović kazao je da Merčepova odgovornost proizlazi upravo iz činjenice da je bio komandant na terenu te da je, “bez obzira na okolnosti agresivnog rata” imao prilike spriječiti nezakonita hapšenja, ubistva i mučenja civila s kutinskog, pakračkog i zagrebačkog područja.

“Da ste reagirali na prve događaje… sve ovo se ne bi dogodilo i hrvatska povijest bi jedinim dijelom izgledala bitno drugačije. Ovako ste, vašom pasivnošću i nerazumijevanjem zla koje vas okružuje, potpuno svjesno ostali na pogrešnoj strani povijesti Republike Hrvatske”, kazao je Majerović.

Dodao je i da su nedjela koja su počinili 10 do najviše 15 pripadnika Merčepove jedinice, u odnosu na više od 300 pripadnika koji su kroz nju prošli, “najniži oblik ljudskog postojanja i postupanja” te da nemaju nikakve veze s odbranom Hrvatske.

U obrazloženju je spomenuto i ubistvo zagrebačke porodice Zec, koje je sudija poistovjetio sa zločinima neprijateljske strane.

“Merčepovci” su, prema tvrdnjama iz optužnice, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Izvor: Agencije