Merck kupuje Sigma-Aldrich za 17 milijardi dolara

Merck će kupiti sve dionice američke kompanije po pojedinačnoj cijeni od 140 dolara (EPA)

Njemačka farmaceutska i hemijska kompanija Merck KGaA je saopćila da je postigla dogovor o akviziciji američke firme Sigma-Aldrich za 17 milijardi dolara u gotovini, u sklopu nastojanja da ojača poslovanje u segmentu biomedicine.

Riječ je o najvećem preuzimanju te njemačke grupe sa sjedištem u Darmstadtu i vrlo dugom tradicijom koje ima za cilj podržati poslovanje njenog ogranka Merck Millipore u segmentu opskrbe laboratorija.

Prema sporazumu, koji je odobrila uprava Sigma-Aldricha sa sjedištem u SAD-u, Merck će kupiti sve dionice te visokotehnološke kompanije po pojedinačnoj cijeni od 140 dolara.

Takva cijena sadrži premiju od 37 posto u odnosu na cijenu na zatvaranju tržišta krajem prošle sedmice od 102,37 dolara, te 36-postotnu premiju u odnosu na jednomjesečnu prosječnu cijenu na zatvaranju, kako navode u Mercku.

Kompanija u većinskom vlasništu porodice Merck očekuje godišnje finansijske efekte od spomenute transakcije u iznosu oko 260 miliona eura, koji bi se u potpunosti trebali realizirati u roku od tri godine od zaključenja sporazuma.

Prihod 2,7 milijardi dolara

Sigma-Aldrich, sa sjedištem u St. Louisu, u američkoj saveznoj državi Missouri, smatra se najvećim svjetskim dobavljačem biohemikalija i organskih hemikalija za istraživačke laboratorije.

U prošloj godini kompanija je ostvarila prihode od 2,7 milijardi dolara.

Merck je najveći proizvođač tekućih kristala, koji se koriste u proizvodnji televizijskih i kompjuterskih zaslona, a laboratorijska opskrba postala je glavnim stupom njegovog poslovanja nakon preuzimanja američke grupe Millipore za šest milijardi dolara u 2010. godini.

Među najvećim dosadašnjim akvizicijama njemačke grupe izdvaja se preuzimanje švicarske biotehnološke kompanije Serono za 10,3 milijarde eura.

Izvor: Agencije