Merkel 8. oktobra počinje pregovore o koaliciji

Lider CSU i premijer Bavarske Horst Seehofer vodit će pregovore na strani CSU-a (EPA)

Lideri Kršćansko demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel i njihove sestrinske partije Kršćansko socijalne unije (CSU) sastat će se 8. oktobra kako bi razgovarali o stvaranju koalicije sa drugim strankama.

To su saopćili izvori iz redova CDU-a, nakon parlamentarnih izbora koji su u nedjelju održani u Njemačkoj, prenosi Reuters.

Nakon što su konzervativci Angele Merkel odnijeli četvrti po redu mandat u parlamentu, ali je podrška desničarskoj partiji Alternativa za Njemačku (AfD) porasla, pred tom državom je neizvjestan period, navodi agencija.

Bavarska CSU je nagovijestila da želi da se malo više usmjeri ka desničarskim shvatanjima i fokusira se na sigurnost i smanjenje imigracije kako bi AfD učinila manje privlačnom za glasače.

To bi moglo da dovede do komplikacija u nastojanju Merkel da osnuje, kako se navodi, već dovoljno neprijatnu trostruku koaliciju između njenih konzervativaca, stranke Slobodnih demokrata (FDP) i stranke Zelenih.

Glasanje u Donjoj Saksoniji

Zeleni su uglavnom proimigraciono orijentirani, a Merkel je i sama do sada odbijala da ograniči broj migranata koji dolaze u Njemačku.

Mali pomak ka stvaranju koalicije očekuje se prije glasanja 15. oktobra na zapadu u Donjoj Saksoniji gdje najveću podršku uživaju Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) koja je saopćila da se ubraja u opoziciju u toj državi i stranka Zelenih.

Kako navodi agencija pozivajući se na izvore iz konzervativne partije, unija CDU/CSU nastojat će na sastanku da se usaglasi oko zajedničkih stavova prije nego što dođe do bilo kakvih pregovora sa FDP-om i Zelenima.

Zajedno sa Merkel, prvoj rundi pregovora prisustvovat će šef poslaničkog kluba demokršćana u Bundestagu Volker Kauder kao i šef kabineta njemačke kancelarke Peter Altmaier.

Lider CSU i premijer Bavarske Horst Seehofer vodit će pregovore na strani CSU-a.

Vodeći ekonomski instituti saopćili su da bi naredna vlada mogla da računa na rekordne viškove u budžetu u periodu od naredne dvije godine, potencijalno olakšavajući njemačkoj zadatak stvaranja koalicije.

Izvor: Agencije