Merkel dolazi u posjetu Putinu

Angela Merkel dolazi u Soči dan nakon posjete sirijskog predsjednika Bashara al-Assada (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, a najavljeno je da će razgovarati o velikom broju međunarodnih pitanja, uključujući i iranski nuklearni sporazum, rat u Siriji, ukrajinsku krizu.

Merkel dolazi u Soči samo dan nakon što se tamo s Putinom sastao i sirijski predsjednik Bashar al-Assad.

Iz kabineta ruskog predsjednika su potvrdili da Merkel dolazi u radni posjet.

“Dogovoreno je da dvoje lidera razgovaraju o bilateralnim odnosima. Fokus će biti na aktualnim međunarodnim problemima”, najavio je Juri Ušakov, pomoćnik ruskog predsjednika, a prenose ruski mediji.

Na dnevnom redu i američke akcije

U pripremi susreta dvoje lidera su razgovarali i telefonom te su tom prilikom naglasili i važnost očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma, u kontekstu jednostranog povlačenja Washingtona iz tog sporazuma.

Američki predsjednik Donald Trump prije nekoliko dana je objavio da sporazum postignut 2015. godine, kojim su Iranu ukinute sankcije kako bi zauzvrat ograničio nuklearni program, nije učinio dovoljno na uklanjanju prijetnje koju Iran predstavlja po SAD i saveznike na Bliskom istoku.

Ruski mediji prenose kako će Merkel i Putin razgovarati i o američkom preseljenju veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem te nasilju koje je potom izbilo i u kojem su ubijena 62 Palestinca.

Putin je pozvao na “odustajanje od nasilja” u Pojasu Gaze, dok je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov “bogohulnim nazvao uspoređivanje više desetaka mirnih prosvjednika s teroristima”. Merkel smatra da je razvoj događaja u Gazi otežao mogućnost za pronalazak rješenja, prenijele su agencije.

Assadova treća posjeta Putinu

Dan ranije, u četvrtak, Putin je o sirijskom sukobu razgovarao i s Basharom al-Assadom.

Sirijski predsjednik se ruskom kolegi zahvalio na potpori, budući da je ulazak Rusije u sirijski sukob 2015. označio prekretnicu u Assadovu korist i etablirao je kao ključnu silu na Bliskom istoku.

“Stabilnost se poboljšava i sve to otvara vrata za politički proces, koji smo započeli prije nekog vremena. Uvijek sam govorio i ponovno ponavljam da oduvijek svim srcem podržavamo politički proces, koji bi se trebao odvijati paralelno s ratom protiv terorizma”, rekao je Assad Putinu, a prenosi Kremlj.

Assadu je to bilo treće putovanje u Rusiju, a drugi put u Soči. Putina je prvi put posjetio u Moskvi krajem 2015. godine, nedugo nakon početka ruske intervencije u Siriji.

Izvor: Agencije