Merkel: EU nastupa jedinstveno prema Rusiji

Bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj napadnut je u Velikoj Britaniji 4. marta nervnim otrovom iz sovjetskog razdoblja (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila da će Evropska unija donijeti zajednički stav u vezi s trovanjem bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Velikoj Britaniji, koja odgovornost za taj napad pripisuje Rusiji.

“Vrlo smo ozbiljno primili nalaze Vlade Velike Britanije. Razgovarala sam jučer [utorak] s [britanskom premijerkom] Theresom May. U tome ćemo zauzeti zajednički evropski stav”, rekla je kancelarka mreži ARD, odgovarajući na pitanje hoće li posredovati između Velike Britanije i Rusije.

Glasnogovornik Vlade Francuske rekao je da će Pariz pričekati “konačne zaključke” prije nego što iznese stav, prenosi Hina.

Čelnici Evropske unije trebali bi se sastati iduće sedmice i tada će zauzeti stav, rekla je Merkel.

NATO je u srijedu pozvao Rusiju da Velikoj Britaniji pruži sve podatke o nervnom otrovu iz sovjetskog razdoblja upotrijebljenom u napadu na dvostrukog bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja 4. marta.

“Važno je da Rusija pokaže transparentnost”, rekla je Merkel.

“Ako je NATO zauzeo stav, onda je to učinila i Njemačka. Mi smo članica NATO-a. Iduće sedmice sastaje se Evropsko vijeće i možemo učiniti slično [kao i NATO]”, kazala je.

Njemačka kancelarka istaknula je da se dijalog s Moskvom mora nastaviti.

“Bez obzira na sve, ne smijemo sada prekinuti sve kontakte. Moramo odgovorno razgovarati s Rusijom unatoč svim razlikama u mišljenju.”

May je najavila da će Velika Britanija protjerati 23 ruska diplomata, što je najveće protjerivanje od Hladnog rata.

Izvor: Agencije