Merkel: Grčkoj potrebne strukturne reforme

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je poslije sastanka sa grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom da su Grčkoj potrebne strukturne reforme i čvrst budžet kao temelj za povratak u privredni rast.

“Želimo snažnu Grčku, koja ostvaruje privredni rast i u kojoj je smanjena nezaposlenost, naročito među mladima”, rekla je Merkel poslije razgovora u Berlinu.

Ona je dodala da nije na Njemačkoj da procjenjuje grčki prijedlog reformi, već da tu ulogu ima eurogrupa kao cjelina, prenosi agencija Srna.

Odbijen zahtjev o ratnoj odšteti

Njemačka je odbila zahtjev Grčke da oformi vijeće koje će razmotriti isplatu ratne štete proistekle u vrijeme Drugog svjetskog rata kada je nacistička vlast okupirala tu zemlju.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer nakon sastanka njemačkog i grčkog ministra vanjskih poslova koji se danas održao u Berlinu rekao je da njegova zemlja odbija zahtjev Grčke.

“Za nas je poglavlje o isplati ratne odštete politički i pravno zatvoreno, odgovor je ministra vanjskih poslova Njemačke”, rekao je Schaefer, prenosi agencija Anadolija.

Merkel je rekla da je na današnjem sastanku bilo riječi o “fondu za budućnost”.

Prijedlog reformi

Članice eurozone zatražile su ranije od Grčke da dostavi prijedlog reformi koje namjerava da provede, da bi dobila novu tranšu finansijske pomoći.

Tsipras je rekao da će Grčka ispuniti svoje obaveze, ali sa jednim važnim uvjetom, a to je postojanje socijalne pravde.

Grčki premijer je dodao da je njegovoj zemlji potrebna mješovita politika, koja obuhvata provođenje velikih strukturnih reformi, ali i borbu protiv utaje poreza i korupcije.

Tsipras je dodao da on i Merkel žele rješenje koje je dobro i za Grčku i za ostatak Evrope. “Moramo izbjeći stvaranje novih podjela u Evropi”, naglasio je premijer Grčke.

On je rekao da niko ne treba da očekuje poseban rezultat sa današnjeg sastanka u vezi sa razgovorima eurozone i Atine o dugovima Grčke i provođenju reformi.

Tsipras je dodao da niko u Grčkoj ne namjerava da počne da plijeni njemačku imovinu i da zahtjevi za nadoknadom nisu “materijalni” te da ovo pitanje ne treba povezivati sa pregovorima o dugu Grčke. 

Tsipras: Ne možemo otplatiti dug

Premijer Grčke upozorio je ranije u pismu njemačku kancelarku da Atina neće biti u mogućnosti da servisira javni dug bez finansijske pomoći Evropske unije, piše Financial Times.

Britanski list navodi da je imao uvid u pismo datirano 15. marta u kojem Tsipras upozorava da će njegova Vlada biti primorana da bira između otplate dugovanja, prije svega Međunarodnom monetarnom fondu, i nastavka potrošnje na socijalne programe.

“Ovim pismom vas pozivam da ne dozvolite da mali problem sa prilivom novca i određena ‘institucionalna inertnost’ prerastu u veliki problem za Grčku i Evropu”, napisao je Tsipras.

Grčki premijer smatra da je insistiranje Njemačke na strogoj budžetskoj štednji u njegovoj zemlji izazvalo humanitarnu krizu, siromaštvo i masovnu nezaposlenost, prenosi Tanjug.

Njemačka kancelarka, sa druge strane, insistira na tome da prezadužena Grčka, ukoliko želi novu finansijsku pomoć, čiji najveći dio dolazi iz njene zemlje, mora da “proguta gorku pilulu” u vidu ograničenja budžetske potrošnje i reformi.

Na prošlosedmičnom samitu EU-a, Grčka je apelirala na Brisel da joj isplati sredstva iz paketa da bi mogla da nastavi da otplaćuje dugovanja, izbjegne bankrot i eventualni izlazak iz eurozone.

Nestrpljivi kreditori

Merkel i Tsipras pokušavaju ublažiti višesedmičnu napetost u odnosima Grčke i Njemačke, ali Atini istječe vrijeme za novi dogovor o otplati duga, javlja njemačka agencija dpa.

Grčki premijer će danas u Berlinu razgovarati s njemačkom kancelarkom i to će mu biti vjerojatno najteža misija u dva mjeseca, koliko je na čelu Vlade.

Tsiprasova prva posjeta tom gradu kao premijera događa se u vrijeme kad jača nestrpljivost kreditora u eurozoni u vezi s grčkim pokušajem novog pregovaranja o paketu pomoći i otplati duga, prenosi Hina.

Između dvije zemlje napetost raste već sedmicama.

Počela je zahtjevom Atine da Berlin plati odštetu za nacističku okupaciju u iznosu gotovo 162 milijarde eura, a pojačala se kad je njemačka televizija emitirala dvije godine star snimak današnjeg grčkog ministra finansija Yanisa Varoufakisa u kojoj on zorno pokazuje kako bi zadužene zemlje Njemačkoj morale pokazati srednji prst.

Falsificirani snimak

Varoufakis, koji tada nije bio ministar, odmah je rekao da je to falsifikat, a poslije su se i televizijski producenti izvinili.

Merkel je ranije u njemačkom Parlamentu rekla da se veseli Tsiprasovoj posjeti. “Imat ćemo vremena za detaljan razgovor, a možda i za svađu”, rekla je.

Kako se bliži sastanak, i iz Atine se čuju pomirljiviji tonovi.

Tsipras je na briselskom sastanku u četvrtak kasno navečer, zajedno s Merkel i drugim evropskim čelnicima, obećao pripremiti novi prijedlog reformi, a njemačka kancelarka kaže da ne očekuje nove prijedloge već danas.

Na odlasku s tog sastanka Tsipras je rekao da je “optimističniji”, ali Atina je pod velikim pritiskom.

Grčkoj je nužno da evropski partneri prihvate plan reformi kako bi dobila 7,2 milijarde eura, koliko iznosi iduća tranša međunarodnog paketa pomoći.

Ne dogodi li se to, Grčka više neće moći otplaćivati dug, zbog čega bi mogla biti prisiljena izaći i iz eurozone, piše dpa.

Izvor: Agencije