Oglasi

Merkel i Macron se dogovorili o budžetu eurozone

Njemačka kancelarka kaže da je reforma eurozone bila najsloženije pitanje u razgovorima s francuskim predsjednikom.
Angela Merkel je izrazila optimizam da će Vlada i Parlament Njemačke podržati reformu eurozoneEPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanule Macron su se u utorak dogovorili stvoriti budžet eurozone čiji je cilj jačanje investicije unutar grupe i promicanje privredne konvergencije među njenih 19 država članica.

Čelnici su se sastali u okviru priprema za samit evropskih čelnika 28. i 29. juna.

Macron želi široke reforme kako bi se eurozona osnažila i zaštitila od budućih kriza, dok je njemačka kancelarka opreznija.

'Otvaramo novo poglavlje'

Merkel je rekla da je reforma eurozone bila najsloženije pitanje u razgovorima koji su se održali u Mesebergu, u okolici Berlina, te da su se dotakli i evropske vanjske i sigurnosne politike i imigracije.

"Otvaramo novo poglavlje", kazala je Merkel nakon razgovora.

"Radimo na tome da se budžet eurozone iskoristi za jačanje ulaganja i u cilju snaženja konvergencije unutar eurozone", dodala je.

"Privredna i monetarna unija može ostati netaknuta samo ako privredne politike idu prema istom cilju", kazala je njemačka kancelarka.

Merkel je izrazila optimizam da će njena Vlada i njemački Parlament podržati reformu eurozone.

Operativan do 2021. godine

"Imamo nacrt nove eurozone i to je, rekla bih, doista dobro", rekla je.

Macron je kazao da će novi zajednički budžet eurozone postati operativan do 2021. godine.

Pojedinosti budžeta, uključujući njegov iznos i hoće li se puniti iz nacionalnih izvora ili općim porezom u eurozoni, dogovorit će ministri prije kraja godine, rekao je on.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.