Merkel i Macron žele stvoriti evropsku vojsku

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak da Njemačka i Francuska žele utemeljiti evropsku vojsku, uprkos oštrom protivljenju takvoj ideji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Novi sporazum o njemačko-francuskoj saradnji, koji predviđa približavanje u sektoru odbrane, “doprinos je stvaranju evropske vojske”, objavila je njemačka kancelarka.

Francuski šef države i njemačka kancelarka izrazili su prošle jeseni želju za stvaranjem evropske vojske što je izazavalo kritike američkog predsjednika.

On je to ocijenio “vrlo uvredljivim” projektom i napao izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona po kojima je zadaća te vojske da obrani Evropu od zemalja poput Rusije, Kine ali i SAD-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisali su novi sporazum o jačanju francusko-njemačkih odnosa kako bi poslali pozitivnu poruku Evropskoj uniji, oslabljenoj porastom nacionalizama.

Tekst je parafiran u njemačkom Aachenu, četiri mjeseca prije evropskih izbora, iako izaziva rasprave u Francuskoj, gdje krajnja ljevica i krajnja desnica u njemu vide gubitak nacionalnog suvereniteta i svrstavanje njihove zemlje s Berlinom.

Dopuna sporazuma iz 1963.

Sporazum o francusko-njemačkoj saradnji i integraciji treba nadopuniti sporazum iz Elizejske palate koji su 1963. godine potpisali Charles de Gaulle i Konrad Adenauer, kojim se konkretiziralo francusko-njemačko pomirenje nakon rata.

Sporazum predviđa zajedništvo, usklađenost privrednih, vanjskih i politika odbrane dviju zemalja, saradnju na prekograničnim regijama i zajedničku parlamentarnu skupštinu od 100 francuskih i njemačkih zastupnika.

Macron je osudio laži koje se šire oko tog sporazuma s Njemačkoj. “Oni koji zaboravljaju vrijednost francusko-njemačkog pomirenja postaju suučesnici zločina iz prošlosti”, kazao je Macron.

U Evropi kojoj prijete “nacionalizmi, koju potresa Brexit”, Njemačka i Francuska trebaju preuzeti svoju odgovornost i pokazati put, ambiciju, zaštititi svoje narode, rekao je.

“Volimo svoje zemlje, volimo Evropu jer znamo da je to neodvojivo”, dodao je Macron.

Jačanje evropskog projekta

“To je važan trenutak da se pokaže da je francusko-njemački par baza koja se može oživjeti u svrhu jačanja evropskog projekta”, navedeno je u uredu francuskog predsjednika.

“Nikada nismo otišli tako daleko u pogledu zajedničke odbrane”, dodali su iz Elizejske palate.

Dvije zemlje su prihvatile i odredbu o međusobnoj zaštiti u slučaju agresije, po obrascu predviđenom u sklopu NATO-a.

Oni će moći rasporediti zajednička sredstva u slučaju napada ili sarađivati u velikih vojnim programima, poput njihovih planova za tenkove i borbene avione.

Potpisivanje sporazuma se dogodilo u vrijeme dok su oboje politički oslabljeni: Merkel se priprema prepustiti funkciju u jesen 2021. godine, a Macron je suočen s krizom “Žutih prsluka”.

Izvor: Al Jazeera i agencije