Merkel i Makron za reformu eurozone

Emmanuel Macron je kazao da se još trebaju 'definirati detalji' reformi (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali su u Parizu o izgledima za dogovaranje reformi eurozone i izjavili su da su predani jačanju bloka jedinstvene valute i Evrope kao cjeline.

Merkel, koja vjeruje da će socijaldemokrate odobriti pokretanje formalnih koalicijskih pregovora s njenim konzervativcima na posebnom stranačkom kongresu ovoga vikenda, došla je u Pariz na razgovore s Macronom nakon što su se dva čelnika dogovorila na samitu Evropske unije prošlog mjeseca da će napraviti zajedničke planove za eurozonu do marta.

Merkel je rekla tokom posjete Parizu da ne vidi veliku razliku između ambiciozne vizije za Evropu francuskog predsjednika i plana za koalicijske pregovore koji su sastavili konzervativci i Socijaldemokratska partija Njemačke.

“Njemačka i Francuska mogu i trebaju preuzeti vodstvo po mnogim pitanjima [koja se odnose na Evropu] i stoga shvatam da Francuska čeka da mi dobijemo novu vladu”, kazala je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Macronom.

Macron je kazao da se još trebaju “definirati detalji” reformi.

Zajednička vanjska politika

“To će biti tema naših razgovora danas i u sedmicama i mjesecima koji će slijediti, kako bi definirali put koji će nas odvesti u tom smjeru”, rekao je francuski predsjednik.

“Na širokoj osnovi apsolutno ne vidim razliku. To je Evropa koja mora imati zajedničku vanjsku politiku u pogledu strateških pitanja, Evropa koja mora stvoriti vlastitu politiku razvoja, Evropa s odbrambenom politikom i Evropa koja mora biti ekonomski snažna”, dodala je Merkel.

Kazala je da dvije zemlje mogu postići relativno brz napredak u područjima kao što su zajednička korporativna porezna struktura i bankovna unija za eurozonu.

Bez dogovora Njemačke i Francuske, koje čine 50 posto proizvodnje eurozone, malo je vjerovatna realizacija bilo kakve ambicije za poboljšanje evropske ekonomske i monetarne unije i odolijevanje budućim krizama.

Izvor: Agencije