Merkel i Putin sastat će se u subotu izvan Berlina

Angel Merkel je uputila oštre kritike Moskvi zbog ubistva Gruzijca čečenskog porijekla u Berlinu (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ugostit će u subotu izvan Berlina ruskog predsjednika Vladimira Putina s kojim će razgovarati o ratu u Siriji, nasilju u istočnoj Ukrajini i energetskim pitanjima, saopćio je glasnogovornik njemačke Vlade.

Sastanak će se održati u vladinom dvorcu Meseberg, koji se nalazi izvan Berlina, kazao je glasnogovornik. 

Dvoje čelnika posljednji put su se sastali u maju u Sočiju, ruskom ljetovalištu na Crnom moru, gdje je između ostalog centralna tema bila podrška iranskom nuklearnom sporazumu iz kojeg se SAD jednostrano povukao.

Trump je i u julu prokomentarisao da se Njemačka nalazi “pod punom kontrolom Rusije”, na šta je Merkel odgovorila da je sadašnja Njemačka nezavisna u izboru sopstvene politike.

‘Ujedinjeni u slobodi’

“Lično sam iskusila na koji način je Sovjetski savez kontrolirao dio Njemačke. Veoma sam sretna što danas živimo ujedinjeni u slobodi, u Saveznoj Republici Njemačkoj. Zbog toga možemo reći da vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke. To je veoma dobro, posebno za ljude u istočnoj Njemačkoj”, rekla je tom prilikom Merkel.

Kancelarka Merkel i njemački šef diplomacije Heiko Maas sastali su se u julu u Berlinu s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, a sa njim je bio i čelnik glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov. 

Izvor: Agencije