Merkel ide ka novom kancelarskom mandatu

Odmor kancelarke je pri kraju, a sada je na redu izborna kampanja, ukazuju analitičari (EPA)

Poslije godišnjeg odmora njemačku kancelarku Angelu Merkel na prvi pogled očekuje miran početak rada, ali analitičari ukazuju da se pred njom nalazi više problema.

Merkel u srijedu čeka ubičajena sjednica Vlade, zatim let za Kanadu, pa za vikend „Dan otvorenih vrata“ u Kancelarskoj službi, čemu se ona, kako je navela, raduje.

Analitičari, međutim, ukazuju da se poslije odmora Merkel mora suočiti sa najmanje pet problema.

Izborna kampanja

„Njen odmor je na kraju, od sada je izborna kampanja“, ukazuju analitičari u godini pred savezne izbore, najavljene za jesen 2013.

Analitičari navode da situacija po pitanju spasa eura za Merkel postaje sve neprijatnija. I dok se ona odmarala šetajući njemačkim brdima, dotle su, baš iz redova njenih demokršćana, stizale kritike na račun teško zadužene Grčke i „preporuke“ za istupanje iz eurozone te zemlje. 

Taj prvi problem Merkel, spas eura i takav stav demokršćana ne mogu joj biti od koristi.

U temi euro mnogo toga se nalazi na „kocki“ – za prvu polovinu septembra je najavljena odluka saveznog Ustavnog suda o tome da li je „kišobran“ za spas eura u skladu sa njemačkim zakonima. Jedno „ne“ iz Karlsruhea bi moglo donijeti ogromne rizike, ali nijedno „da“ neće moći značiti spas eura.

Drugi problem su unutrašnjo-političke teme, poput pitanja vezanih za zaokret zemlje od nuklearne energije, isplata roditeljskog dodatka, poresko ujednačavanje homoseksualnih i heteroseksualnih parova…

Treći problem sa kojim se Merkel „sudara“ su, opet, liberali i za nastavak njene „crno (demokršćani) – žute (liberali) koalicije“ i poslije saveznih izbora 2013. godine falit će joj ,izgleda, baš oni. Popularnost liberala i dalje opada i oni bi, kada bi u nedjelju bili izbori, osvojili ispod pet posto glasova, pokazuju rezultati posljednje ankete, koju je objavio Bild am Sonntag.

Populistički tonovi

Četvrti problem ponovo dolazi iz redova njene koalicije, iz Bavarske, koja se nalazi pred pokrajinskim izborima zakazanim za sljedeću godinu, kada su i Savezni izbori.

Populistički tonovi iz bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), „sestrinske“ partije njene svenjemačke Kršćansko-demokratske unije su stigli do Merkel, odakle je šef CSU, markantni političar Horst Zehofer, zaprijetio raskidom koalicije, zbog velike pomoći Grčkoj.

I, peti problem, kako navodi nedjeljnik Spiegel, jeste rastući pritisak iz najjače opozicione partije, Socijaldemokratske stranke (SPD), na koje se Merkel, kao i na opozicione Zelene, do sada mogla osloniti u Bundestagu, kada se radilo o spasu eura.

Iako do saveznih njemačkih izbora ima još dosta vremena, procjene, špekulacije i kombinacije o tome šta čeka Merkel i da li će ona uspjeti još jednom, treći put zaredom, sjesti u kancelarsku fotelju su sve prisutnije u njemačkoj političkoj javnosti, koja, sudeći prema anketama, ima povjerenja u svog kancelara.

Izvor: Agencije