Merkel: Irak da istraži kršenja ljudskih prava u Mosulu

Angela Merkel je pobjedu u Mosulu nazvala 'velikim korakom u borbi protiv ISIL-a (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala iračkog predsjednika Haidara al-Abadija da istraži navodna kršenja ljudskih prava u vojnim operacijama za vraćanje nadzora nad gradom Mosulom.

Merkel je u telefonskom razgovoru čestitala Al-Abadiju na pobjedi iračkih snaga potpomognutih SAD-om, nazvavši to “velikim korakom u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant”, naveo je njen glasnogovornik Steffen Seibert u izjavi.

Njemačka čelnica je u razgovoru Abadija također potakla da istraži tvrdnje o kršenjima ljudskih prava nakon vojnih operacija protiv pripadnika ISIL-a, rekao je Seibert.

Satelitski snimci

“Takva kršenja ljudskih prava moraju biti spriječena u budućnosti”, rekao je Seibert.

Amnesty International je prošle sedmice utvrdio da su taktike iračkih snaga i njihovih saveznika u bitci za Mosul kršile međunarodno humanitarno pravo te da bi mogao biti u pitanju i ratni zločin.

Druga organizacija, Human Rights Watch, objavila je da je koristila satelitske snimke kako bi utvrdila je li video objavljen na Facebooku koji prikazuje naoružane vojnike kako tuku zarobljenika, a potom ga bacaju s ruba zgrade i pucaju u njega, snimljen u zapadnom Mosulu.

Reuters navodi da nije mogao dobiti potvrdu o toj snimci iz nezavisnih izvora.

Izvor: Agencije