Merkel: Izbjeglice prilika za sutrašnjicu

Govoreći o desničarskim i ksenofobičnim skupovima, Merkel je rekla da je "važno da ne dozvolimo da budemo podijeljeni" (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svojoj novogodišnjoj poruci pozvala je Nijemce da na rekordni priliv izbjeglica gledaju kao “priliku za sutrašnjicu”.

Prošla godina, u kojoj je zemlja sa najsnažnijom ekonomijom u Evropskoj uniji primila više od milion tražioca azila, bila je neobično izazovna, navela je Merkel u novogodišnjem obraćanju čiji je tekst ranije objavljen, prenosi AFP.

Ona je upozorila Nijemce da slijedi još problema, ali da će se sve to naposljetku isplatiti jer su “zemlje uvijek imale korist od uspješne imigracije, ekonomski i socijalno”.

Govoreći o desničarskim i ksenofobičnim skupovima, Merkel je rekla da je “važno da ne dozvolimo da budemo podijeljeni”.

“Od ključnog je značaja da ne slijedimo one koji sa hladnoćom ili čak mržnjom u srcima polažu isključivo pravo na to šta znači biti Nijemac i nastoje da isključe druge”, poručila je Merkel.

Titlovi i na arapskom

Podsjetila je da je Njemačka i u prošlosti izlazila na kraj sa takvim izazovima kao što je ponovno ujedinjenje prije četvrt stoljeća i da je stvorila snažnu ekonomiju punu inovacija.

“Uvjerena sam da, ako se rješava na pravi način, današnji veliki zadatak kakav je priliv i integracija toliko mnogo ljudi predstavlja priliku za sutrašnjicu”, navela je.

Državna televizija ZDF u četvrtak će govor kancelarke, nakon televizijskog prijenosa, emitirati na internet stranici s titlovima na arapskom i na engleskom jeziku.

Nakon što je u Njemačku ove godine stiglo više od milion izbjeglica, a većina ih dolazi iz bliskoistočnih zemalja, do sada je nekoliko medijskih kuća u zemlji ponudilo dodatke na arapskom jeziku u programima i u novinama.

Izvor: Agencije