Merkel: Moguće nove sankcije Rusiji

Angela Merkel je navela da će, zajedno s Francoisom Hollandeom, razgovarati s Vladimirom Putinom o Siriji (Arhiva)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, uoči razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na temu Sirije u srijedu, da nijedna opcija ne može biti isključena, pa tako ni nove sankcije protiv Rusije.

“S obzirom na aktuelnu situaciju, vjerujem da nijedna opcija, pa tako ni sankcije, ne može biti isključena. Ali, prioritet mora biti ublažavanje patnje civila [u Siriji]. O tome će sutra biti riječi. Međutim, ne treba očekivati čuda”, kazala je ona, prenosi Reuters.

Merkel je navela da će, zajedno s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom, razgovarati s Putinom o Siriji, nakon što se prvo sastanu s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom u Berlinu, radi razgovora o primjeni mirovnog sporazuma iz Minska za okončanje sukoba na istoku Ukrajine.

Iračka vojska ušla u Al-Hamdaniyu

Iračka vojska ušla je u utorak u mjesto Al-Hamdaniya, koje se nalazi blizu Mosula, čija je akcija oslobađanja od oružane grupe Islamska država Irak i Levant počela u nedjelju.

Novinar Anadolije doznaje kako su sigurnosne snage iračke vojske u Al-Hamdaniyu ušle iz pravca Gwera.

Došlo je do intenzivnih sukoba iračke vojske i pripadnika ISIL-a.

Al-Hamdaniya, u kojoj je živjelo većinom kršćansko stanovništvo, od centra Mosula udaljena je deset kilometara, a dvije i po godine je kontrola nad tim područjem bila u rukama ISIL-a.

Izvor: Agencije