Merkel: Ne mogu ispuniti sve britanske želje

Britanski premijer David Cameron nada se da će uvjeriti Angelu Merkel u potrebu izmjene osnivačkih dokumenata Unije (AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u četvrtak Veliku Britaniju da ne može obećati temeljitu reformu Europe koja bi zadovoljila britanske želje. Poručila je da Njemačka želi jaku Veliku Britaniju u Uniji kako bi zajednički provele nužne reforme za dobrobit svih.

Govoreći zastupnicima obaju domova britanskog parlamenta, rekla je kako razumije da se od njezina govora puno očekuje.

“Neki očekuju da će moj govor utrti put temeljitoj reformi europske arhitekture, koja bi zadovoljila sve navodne ili stvarne britanske želje. Nažalost, mislim da će biti razočarani”, kazala je Merkel.

“Drugi očekuju baš suprotno i nadaju se da ću ovdje, u Londonu, prenijeti jasnu i jednostavnu poruku kako ostatak Europe nije spreman platiti bilo koju cijenu za ostanak Britanije u EU. Bojim se da će se i te nade rasplinuti”, dodala je.

“Moramo ustati protiv ekstremista”

U povijesnom obraćanju britanskom parlamentu njemačka kancelarka se zauzela za “blisko partnerstvo” s tom zemljom i naglasila važnost mira i stabilnosti koje je Unija donijela Europi, dodajući da je rat između zemalja članica danas “nezamisliv”.

Ali, naglasila je da misija EU-a održavanja mira u Europi nije završena, kako neki misle: “Moramo odlučno ustati protiv ekstremista i nehumanih ljudi.”

Uspjeh bez premca

“Ujedinjeni i predani možemo poslužiti kao model drugim regijama svijeta. To, i ništa manje od toga, trebao bi biti naš zajednički cilj. To je zadaća naše generacije”, naglasila je predsjednica njemačke vlade.

Pohvalila je “uspjeh bez premca” slobodnog europskog tržišta i drugih sloboda koje je donijela integracija Europe, ali i napomenula kako “moramo promijeniti politički oblik EU-a da bi držali korak s vremenom” te se zauzela za Europu koja bi trebala biti “snažnija, stabilnija i konkurentnija”.

Britanski premijer David Cameron nada se da će uvjeriti Merkel u potrebu izmjene osnivačkih dokumenata EU-a, što bi mu omogućilo da smanji utjecaj Brisela na domaću politiku prije obećanog referenduma o ostanku Velike Britanije u Uniji 2017. godine.

Izvor: Agencije