Merkel: Nećemo pitati Rusiju o Zapadnom Balkanu

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da se ne radi samo o krizi u Ukrajini, nego o utjecaju Rusije u Moldaviji, Srbiji, Gruziji (EPA)

Njemačka Vlada upozorila je u ponedjeljak Rusiju zbog daljnje ekspanzionističke politike i izrazila zabrinutost pritiskom Moskve na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

“Ne radi se samo o Ukrajini. Radi se o Moldaviji, Gruziji i, ako će tako ići dalje, čovjek se mora zapitati mora li se pitati za dozvolu za Srbiju, mora li se pitati za ostale zemlje Zapadnog Balkana”, rekla je kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak u Sydneyju, gdje je, nakon samita G20 u Brisbaneu, posjetila Lowy institut za međunarodnu politiku.

Ona je izjavila kako bi bilo nedopustivo da Evropska unija mora za pitati Rusiju za dopuštenje smije li primiti neke zemlje u svoje članstvo ili ne.

“Inače ćemo morati reći: ‘Mi smo preslabi’. Mi ne možemo nikog više primiti, moramo prvo pitati u Moskvi je li to uopće moguće. Tako je to bilo 40 godina i na to stanje se zapravo ne želimo vratiti”, rekla je Merkel u neuobičajeno oštrom tonu.

Utjecaj na BiH preko RS-a

Izjava kancelarke Merkel poklopila se s objavom tajnog dokumenta njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, kojega je objavio magazin Der Spiegel u svom broju od ponedjeljka, u kojem se izražava zabrinutost u pogledu pritisaka Moskve na Srbiju i ostale zemlje Zapadnog Balkana, prije svega Bosnu i Hercegovinu.

“Putinov cilj je na balkanske zemlje izvršiti tako jak pritisak da će ili odustati od članstva u EU, ili da će kao članice EU-a provoditi izrazito prorusku politiku”, citira se član Evropskog parlamenta i političar Kršćansko-demokratske unije Elmar Brok u dokumentu Ministarstva vanjskih poslova pod nazivom “Utjecaj Rusije u Srbiji”.

Rusija, kako se dalje navodi, kroz sve prisniju vojnu saradnju i stvaranje ovisnosti o ruskom plinu, pokušava Srbiju i bosanskohercegovački entitet Republika Srpska učiniti ovisnima.

“Stvara se dojam kako Rusija pokušava preko RS-a utjecati na čitavu Bosnu i Hercegovinu”, kaže u spomenutom dokumentu njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt, koji je nedavno boravio u zemljama Zapadnog Balkana.

Njemačka Vlada, kako se navodi, ne želi ulaziti u konkurentsku borbu s Rusijom po načelu “ko nudi više”, no zemljama Zapadnog Balakana se mora pružiti jasna perspektiva.

“Mi zemljama na Balkanu moramo jasno dati do znanja da je ulazak u EU jasno u njihovom interesu”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth.

Pritisak preko gasa

U jednom povjerljivom dokumentu o utjecaju Rusije na Srbiju je naglašeno da Vlada u Moskvi pokušava Srbiju vezati kroz vojnu saradnju i isporuku gasa, prenosi Der Spiegel

“Gas za Srbiju je pritisak na Bosnu i Hercegovinu, a Vlada u Berlinu je zabrinuta zbog ruske politike na Balkanu. Predsjednik [Rusije Vladimir] Putin pokušava očito zemlje udaljiti od EU-a”, navodi se u članku.

Ovo otežava i put Srbije ka EU, piše magazin i prenosi da je državni ministar u Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu Michael Roth rekao da Berlin uvijek iznova mora državama Balkana razjasniti da je pristup EU u interesu tih država.

Njemačka kancelarka ranije je izjavila da se ne radi samo o krizi u Ukrajini, nego o utjecaju Rusije u Moldaviji, Srbiji, Gruziji.

Zaključila je da EU neće pokleknuti pred Rusijom i da to Putinu mora biti jasno.

Izvor: Agencije