Merkel: Nema gornje granice broja izbjeglih

Merkel je dodala kako država mora raditi „kooperativno“ na rješavanju ovog problema (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako ne može definirati gornju granicu broja izbjeglica koje Njemačka može primiti i pored rasta političkog pritiska u državi da se smanji njihov priliv, izvještavaju njemački mediji.

Merkel je za televiziju ZDF rekla kako je jedini način da se smanji broj izbjeglica koje pristižu bavljenje razlozima zašto ljudi beže u Europu, a ti razlozi se, kako je navela, “nalaze izvan Njemačke”.

“Ne mogu jednostrano definirati gornju granicu… Ono što mi u Njemačkoj ne možemo uraditi je da jednostavno jednostrano odredimo ko može doći, a ko ne”, kazala je.

Merkel je dodala kako država mora raditi “kooperativno” na rješavanju ovog problema, prenosi AP.

Dolaskom velikog broja izbjeglica u Njemačkoj se nije povećala stopa kriminala, ali se po kriminalu ističu izbjeglice iz država poput Srbije, Kosova i Makedonije, proizlazi iz analize Saveznog ureda za suzbijanje kriminala.

Kriminalci sa Balkana

“Brojke koje nam stoje na raspolaganju pokazuju da izbjeglice jednako često čine krivična djela kao i ostatak stanovništva”, rekao je ministar unutašnjih poslova Thomas de Maiziere.

On je objasnio kako dolaskom izbjeglica u Njemačku nije zabilježen iznadproporcionalni porast krivičnih djela.

“Najveća većina u Njemačkoj traži utočište i mir i ne bavi se kriminalom”, rekao je de Maiziere, no i istakao kako se to ne odnosi na izbjeglice iz određenih država.

“Natprosječno su u počinjanju krivičnih djela zastupljeni podnositelji zahtjeva za azilom iz zemalja poput Srbije, Kosova i Makedonije”, rekao je de Maiziere, dodavši kako se na prvom mjestu nalaze krivična djela poput krađa.

Izvor: Agencije