Merkel: Njemačka neće sudjelovati u vojnim napadima na Siriju

Angela Merkel
Merkel je istakla da je ove godine u Vladi uvedena nova dužnost povjerenika za antisemitizam (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel isključila je u četvrtak mogućnost sudjelovanja Njemačke u vojnim napadima na Siriju.

Njemačka, prema njezinim riječima, neće sudjelovati u vojnim akcijama protiv Sirije, prenosi Tanjug.

Ona je, prilikom posjeta danskog premijera Larsa Lokkea Rasmussena, naglasila da će Njemačka podržati i činiti sve kako bi se uputio signal da je neprihvatljivo korištenje kemijskog naoružanja.

Šef njemačke diplomacije Heiko Maas istaknuo je u Dublinu, nakon susreta s irskim kolegom Simonom Coveneyjem, da do sada ni SAD, ni Velika Britanija nisu tražile sudjelovanje Njemačke.

“Mi smo u tijesnom kontaktu s našim partnerima. Mišljenja sam da u tom konfliktu zapadni partneri moraju ostati bliski”, naglasio je on.

Maas: Deprimirajući ruski veto

Maas je rekao da je izuzetno deprimirajuće što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pokušalo već 14 puta usvojiti rezolucije u vezi Sirije, koje su odbijene ruskim vetom.

Ranije u četvrtak je predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao kako ima dokaze da je sirijski režim kemijskim oružjem napao pobunjenički grad Doumu kod Damaska, prenose agencije.

“Imamo dokaze kako je prošlog tjedna, to je sada prije gotovo deset dana, upotrijebljeno kemijsko oružje, u najmanju ruku klor, i da ga je koristio režim Bashara al-Assada“, rekao je Macron za francusku televiziju TF1.

On je kazao kako će Francuska “blagovremeno”, u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, donijeti odluku o mogućim udarima kao odgovor na navodni kemijski napad sirijskih vlasti.

Američki predsjednik Donald Trump napisao je u četvrtak na društvenoj mreži Twitter da bi napad na Siriju mogao biti “veoma brzo, ili ne tako brzo uopće”.

“Nikad nisam rekao kada bi se napad na Siriju mogao dogoditi. Moglo bi biti vrlo brzo ili ne tako brzo uopće! U svakom slučaju, Sjedinjene Države, pod mojom administracijom, uradile su veliki posao u oslobađanju regije od ISIS-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant]. Gdje nam je ‘Ameriko, hvala ti?'”, napisao je čelnik SAD-a na društvenoj mreži.

Rusija: Ne upuštamo se u ‘Twitter-diplomaciju’

I u srijedu je Trump na Twitteru slao poruke o mogućim akcijama u Siriji. Tada je poručio Rusiji da se spremi za “lijepi, novi i ‘pametni'” raketni udar na Siriju nakon navodnog napada kemijskim oružjem na posljednje pobunjeničko uporište u državi.

Poruka na Twitteru objavljena je nakon što je ruski veleposlanik u Libanonu rekao da, “ako bude američkog raketnog napada, mi ćemo – u skladu s izjavama [Vladimira] Putina i šefa ruskog Generalštaba – oboriti američke rakete, pa čak i ona tijela koja su ispalila projektile”.

Trump je u istoj objavi prekorio Rusiju zbog podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, napisavši da Moskva “ne bi trebala biti partner sa Životinjom Koja Ubija Plinom vlastiti narod i uživa u tome!”

U četvrtak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da se Rusija neće upustiti u “Twitter-diplomaciju” nakon Trumpovih najava napada.

Izvor: Agencije