Merkel: Novi premijer će pokrenuti Brexit

Merkel kazala da Evropa ima odgovornost zaštititi migrante (AP)

Njemačka očekuje da će Velika Britanija, kad izabere novog premijera, aktivirati Član 50 Lisabonskog sporazuma, čime se pokreće proces izlaska iz Evropske unije, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

U intervjuu za njemačku televiziju ZDF je, također, rekla kako Britaniji neće biti dozvoljeno da svojevoljno bira koje uslove članstva u Uniji želi zadržati, a kojih se želi riješiti, prenosi Reuters.

“Britanci su donijeli odluku da napuste EU, a sljedeći korak jeste aktivacija Člana 50, što će zvanični London učiniti tek kad dobije novog premijera”, rekla je Merkel, koja će, prema ocjeni Reutersa, igrati ključnu ulogu u oblikovanju budućih odnosa Britanije i Evropske unije.

“Očekujem da će se to dogoditi. Svjesna sam realnosti i čvrsto vjerujem da će proces izlaska biti pokrenut”, odgovorila je Merkel na pitanje smatra li da postoje šanse da se Brexit ostvari.

Britanski glasači su na referendumu 23. juna podržali izlazak iz Evropske unije, nakon čega je premijer David Cameron najavio ostavku i rekao da će na njegovom nasljedniku biti da aktivira Član 50, čime će početi dvogodišnji pregovori o razdruženju.

Britanija ne može mnogo birati

Njemačka kancelarka je dodala: “Razgovarali smo s britanskim zvaničnicima i jasno im dali do znanja da neće biti pregovora s Britanijom dok ne podnesu zahtjev za izlazak iz Unije, kao i da neće moći birati uslove za koje žele da ostanu na snazi.”

Mnogi Britanci podržali su Brexit zbog straha od nekontrolisane migracije iz ostalih članica Unije, posebno iz siromašnih zemalja istočne Evrope, navodi Reuters.

Na pitanje novinara osjeća li bilo kakvu odgovornost za ishod britanskog referenduma zbog svoje politike “otvorenih vrata” prema migrantima, Merkel je za ZDF rekla da Evropa ima odgovornost zaštititi migrante koji bježe od rata.

Izvor: Agencije