Merkel: Odluke NATO-a moraju se provoditi

'Svi zajedno moramo provesti odluke koje smo donijeli na samitima u Velsu i Briselu', istakla je Merkel (EPA)

Nakon sastanka s premijerom Estonije Jurijem Ratasom u Berlinu njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da sve članice moraju provesti odluke koje donese NATO.

Merkel je na konferenciji za medije kazala da su svi, uključujući SAD, Kanadu i evropske zemlje, svjesni značaja NATO-a, napominjući da zemlje članice NATO-a moraju biti partneri koji imaju međusobno povjerenje, prenosi Anadolija.

“Svi zajedno moramo provesti odluke koje smo donijeli na samitima u Velsu i Briselu. To je zajednička odgovornost svake članice NATO-a”, rekla je Merkel.

Dotakla se i odluke SAD-a o napuštanju Pariskog klimatskog sporazuma, napominjući da će Njemačka nastaviti s naporima u vezi s provođenjem ovog međunarodnog sporazuma.

Postupci protiv Poljske, Mađarske i Češke

Na pitanje o odluci Evropske komisije da pokrene pravni postupak protiv Poljske, Mađarske i Češke zbog “nepoduzimanja neophodne akcije” u rješavanju izbjegličke krize, Merkel je istakla da Komisija samo obavlja svoj posao.

“Komisija u okviru svoje nadležnosti radi ono što treba uraditi. Mislim da ne postoji nešto u vezi s ovim pitanjem zbog čega bi trebalo kritikovati Komisiju”, rekla je njemačka kancelarka.

Podsjetila je da će Estonija od 1. jula preuzeti polugodišnje predsjedavanje Evropskom unijom, dodajući kako niko od te zemlje ne očekuje da napravi veliki iskorak u vezi s izbjegličkom krizom, koja je samo jedna od tema dnevnog reda ove zemlje članice.

Ratas je izjavio da se EU suočava sa mnogim problemima, kao što su terorizam, migranti, energetska nesigurnost, ekonomska nestabilnost, odnosi s Rusijom, kao i rat u Siriji.

Dodao je da će Estonija tokom svog polugodišnjeg predsjedavanja najviše raditi kako bi se osiguralo jedinstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije