Merkel: Odnosi EU-a i SAD-a ugroženi zbog Irana

'Evropa nije bila slijepa na aktivnosti Irana, ali je vjerovala da je najbolji način za napredovanje pridržavati se nuklearnog sporazuma', kaže Merkel (EPA)

Odnosi Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država ugroženi su nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Obraćajući se na kongresu Konfederacije njemačkih sindikata, Merkel je rekla da Evropa nije bila slijepa na aktivnosti Irana, ali je vjerovala da je najbolji način za napredovanje pridržavati se nuklearnog sporazuma, prenosi Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je 8. maja da se Washington povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu, prenosi Tanjug.

Narušeno povjerenje

Velika Britanija, Francuska i Njemačka pozvale su sve ostale potpisnike sporazuma da ostanu posvećeni obavezama u skladu sa sporazumom.

Merkel je u petak oštro napala Trumpa i optužila ga da je jednostranim izlaskom iz nuklearnog sporazuma s Iranom narušio povjerenje u međunarodnu saradnju i međunarodni poredak, prenijela je Hina.

“Ako ne sarađujemo na međunarodnoj bazi, tada svako čini šta mu padne na pamet. A to je loša vijest za svijet”, rekla je Merkel.

Dodala je da treba analizirati koliko se od sporazuma može spasiti sad kad je SAD istupio.

“Nadamo se da će nam to uspjeti, ali tu su mnoge stvari u igri”, rekla je njemačka kancelarka.

Izvor: Agencije