Merkel opet najmoćnija žena na svijetu

Na listi se nalaze i Melinda Gates, Sonia Gandhi, Michelle Obama i Christine Lagarde (Getty Images)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovno je na listi američkog magazina Forbes prva na listi najmoćnijih žena na svijetu i to drugu godinu zaredom, na listi na kojoj dominiraju političarke, poslovne žene i medijske ličnosti.

Za njom slijedi američka državna sekretarka Hillary Clinton, a predsjednica Brazila Dilma Rousseff je na trećem mjestu, tako da prve tri pozicije nisu promijenjene u odnosu na prošlu godinu, prenosi Reuters.

Na listi Forbesa se, između ostalog, nalaze žene iz oblasti politike, zabave, tehnologije, kao i neprofitnih organizacija.

Rangirane su na osnovu njihovog utjecaja, obima novca koji zarađuju ili kontroliraju, kao i prisutnosti u medijima.

Sposobnost i liderstvo

“Ove moćne žene utjecajne su na veoma različite načine u ime veoma različitih ciljeva i sve na neki način utječu na globalnu zajednicu”, rekla je predsjednica i izdavač Forbes Women Moira Forbes.

Magazin je naglasio odlučnost njemačke kancelarke da sačuva Evropsku uniju, kao i njen utjecaj na aktuelnu dužničku krizu u eurozoni.

Clinton je zaslužila pohvale zbog načina na koji se bori sa krizama, kao onom kada je WikiLeaks objavio niz tajnih diplomatskih depeša, piše u magazinu.

Forbes navodi da je predsjednica Brazila visoko rangirana zbog njenog liderstva u osmoj po veličini svjetskoj privredi, kao i zbog popularnosti u njenoj zemlji.

Prosječna starost 100 najmoćnijih žena iz 28 zemalja je 55 godina, a one zajedno imaju 90 miliona pratilaca na popularnoj društvenoj mreži Twitter, navodi Forbes.

Ostale žene

Među prvih pet najmoćnijih žena nalaze se i Melinda Gates, suvlasnica fondacije “Melinda i Bill Gates” i supruga suosnivača Microsofta Bila Gatesa, kao i Jill Abramson, izvršna urednica New York Timesa.

Sonia Gandhi, predsjednica indijske Kongresne partije nalazi se na šestom mjestu, dok sedmo zauzima prva dama Sjedinjenih Američkih Država Michelle Obama, koja je 2010. godine bila na prvom mjestu.

Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, nalazi se na osmom mjestu, a rangirana je na listi od njenog prvog izdanja 2004.

Na ovogodišnjoj listi su i neka nova lica, kao što su pjevačica i glumica Jennifer Lopez i milijarderka i udovica osnivača Applea Stevea Jobsa, Laurene Powell-Jobs.

Izvor: Agencije