Merkel planira danas razgovarati s Erdoganom

Zvanična Ankara je prošle sedmice zabranila njemačkim zastupnicima posjet turskoj zračnoj bazi Incirlik (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel planira u četvrtak razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o sporovima dviju država na rubu samita NATO-a, najavio je Berlin.

Erdogan je poručio kako se Turska neće udaljiti od Evropske unije i kako je napad u engleskom Manchesteru pokazao da Sjevernoatlantska alijansa treba tješnje sarađivati.

“Postoji mogućnost sastanka s turskim predsjednikom Erdoganom u sklopu samita”, rekao je u Berlinu glasnogovornik kancelarke Steffen Seibert tokom redovne konferencije za novinare, prenosi agencija AFP.

Zabrana u bazi Incirlik

Ako sastanak bude potvrđen, postoji mnogo pitanja o kojima bi kancelarka htjela razgovarati, naročito o pravu njemačkih zastupnika da posjete njemačke vojnike, nastavio je kancelarkin glasnogovornik.

Zvanična Ankara je prošle sedmice zabranila njemačkim zastupnicima posjet turskoj zračnoj bazi Incirlik, gdje su raspoređeni njemački vojnici koji učestvuju u operacijama međunarodne koalicije protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Takvu je odluku Merkel nazvala žalosnom i spomenula moguće alternative, na primjer Jordan, na što je Turska odgovorila kako neće moliti Nijemce da ostanu u bazi.

Odnosi dviju država pogoršani su od kako je Njemačka zabranila održavanje predreferendumskih skupova turskih političara na njemačkom tlu, a dala je i azil nekim turskim vojnim zvaničnicima i njihovim porodicama, na što je Ankara optužila Berlin da štiti učesnike neuspjelog državnog udara u julu.

Naznake smirivanja napetosti dao je Erdogan u razgovoru s novinarima u Ankari, kazavši kako Turska ne planira prekinuti veze s EU-om i očekuje da blok učini svoj dio posla, prenosi agencija Reuters.

“Ne kanimo prekinuti veze s EU-om, no sigurno EU mora učiniti svoj dio”, rekao je turski lider i istakao kako Turska “čini najbolje što može” u usklađivanju svojih zakona s onima u EU.

Dugotrajni pregovori s Ankarom

Ranije u maju Erdogan je pozvao Uniju da ubrza dugotrajne pregovore s Ankarom, ili da ih jednom za svagda prekine.

Brisel je kritičan prema turskom obračunu s političkim protivnicima i gušenju medijskih sloboda nakon neuspjelog puča u julu 2016. godine.

Prije odlaska u Brisel na samit NATO-a povodom otvaranja novog sjedišta vojno-političkog saveza, Erdogan je poručio kako napad u Manchesteru pokazuje da NATO treba tješnje sarađivati i brzo dijeliti informacije kako bi se suprotstavio terorizmu.

Izvor: Agencije