Merkel pohvalila imama iz Skoplja

Benjamin Idriz je inicirao izradu deklaracije 'Ne u ime Allaha – i ne u naše ime' (Ustupljeno Al Jazeeri)

Najmoćnija žena na svijetu, njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je pismo zahvale imamu iz Skoplja koji obnaša funkciju predsjednika Islamskog foruma u Minhenu i imama džamije u Penzbergu.

Kako navode mediji na albanskom jeziku, Merkel je imamu Benjaminu Idrizu odala priznanje za njegov angažman u izgradnji suživota i solidarnosti među različitim vjerskim zajednicama u Njemačkoj.

Ona je također istakla kako cijeni ulogu takvih zajednica u prevenciji nasilja i aktivizma, navodi portal Shenja.tv.

Benjamin Idriz je inicirao izradu deklaracije “Ne u ime Allaha – i ne u naše ime”, u kojoj su imami osudili ekstremizam, zloupotrebu religije i terorističke napade.

U razgovoru za agenciju Anadolija na makedonskom jeziku, imam Idriz je kazao da je inicijativama, potaknuta pojavom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), stigla i do kancelarke Merkel krajem prošle godine.

Njemačka kancelarka je u svojem reagiranju istakla da džamije imaju važan utjecaj u prevenciji terorizma. Imamima je poželjela uspjeh u budućem angažmanu imama za dobrobit zajednice.

Cilj deklaracije

Prema Idrizovim riječima, deklaraciju je potpisalo dvadesetak minhenskih imama porijeklom iz Makedonija, Albanije, Kosova, Turske, Indonezije, Afganistana i drugih zemalja.

Deklaracija je ponovo aktualizirana nakon napada u Berlinu u decembru prošle godine, kada je poslana političkim predstavnicima i brojnim relevantnim institucijama u Njemačkoj, navodi Idriz u razgovoru za Anadoliju.

Cilj deklaracije je, kako navodi ovaj imam, jeste naglašavanje činjenice da se islam protivi nasilju u ime vjere. “Imami su podigli glas protiv terorizma i uputili poruku političarima i medijima u Njemačkoj da ne koriste izraz ‘islamski terorizam’, budući da se taj izraz nikako ne može dovesti u vezu s islamom”, ističe Idriz.

Pored aktivnosti u Njemačkoj, Idriz obavlja i funkciju Fondacije Centar za islamsku civilizaciju u Skoplju.

Izvor: Agencije