Merkel ponovo izabrana za predsjednicu CDU-a

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je u utorak u Hanoveru izabrana za predsjednicu Demokršćanske unije (CDU) sa 97,3 posto glasova, što je njen najbolji rezultat od kako predvodi stranku.

Konzervativna liderka, koja kao njemačka kancelarka priželjkuje treći mandat na općim izborima za deset mjeseci, na prethodnom Kongresu prije dvije godine bila je ponovo izabrana sa 90,4 posto glasova, javlja AFP.

Angela Merkel je kancelarka sedam godina, a CDU vodi već 12 godina.

Bila je prva žena koja je došla na čelo jedne velike političke stranke u Njemačkoj u 2000. godini.

Merkel je u utorak pokrenula kampanju za osvajanje trećeg mandata na čelu države govorom na Kongresu CDU-a, koja svojim jedinstvom želi potvrditi da je ona najbolji kandidat za tu funkciju.

Delegati su stajali i aplaudirali osam minuta nakon što im je Merkel rekla da je CDU jedina stranka koja može voditi Njemačku kroz “nemirne vode” ekonomske krize i geopolitičke promjene.

Najuspješnija Vlada

Merkel (58), koja u anketama ima podršku skoro 70 posto građana, rekla je na Kongresu u Hanoveru da je njena Vlada najuspješnija od svih koje su radile poslije ujedinjenja Njemačke 1990. godine.

“Ova Vlada je najbolja savezna vlada od ujedinjenja [Njemačke] 1990. godine”, kazala je kancelarka.

“Ovo su turbulentna vremena i ponekad se i sami nađemo u nemirnim vodama. Ali, CDU zna koji je jasan pravac kojim naša zemlja treba ići po ovom moru”, rekla je Merkel, prenosi Reuters.

Rejting njenog manjeg koalicionog partnera, Slobodne demokratske stranke (FDP), znatno je oslabio, zbog čega Merkel razmišlja o drugim koalicionim opcijama, uključujući Socijaldemokratsku partiju (SPD), ili čak Stranku zelenih.

Spekulacije o “crno-zelenoj” koaliciji, nazvanoj po dominantnim stranačkim bojama, bile su glavna tema u medijima uoči Kongresa CDU-a.

Bez cenzusa

“Možda je Bog stvorio FDP samo da bi nas testirao”, rekla je Merkel komentirajući situaciju u kojoj se nalazi FDP.

Ova stranka na izborima sljedeće godine možda neće preći cenzus od pet posto.

Merkel je dodala da bi svaka pojedinačna kriza s kojom se suočila od 2009. godine, od dužničke krize i nemira na sjeveru Afrike i Bliskom istoku, do zaokreta u politici prema nuklearnoj energiji, bila dovoljna za jedan cijeli mandat na čelu zemlje.

Ona je u svom govoru upozorila da nema razloga za opuštanje i da je “veoma oprezna” u vezi s objavom o okončanju najtežeg dijela ekonomske krize.

Prošlogodišnji Kongres CDU-a održan je u atmosferi velike krize u eurozoni.

Zahvaljujući intervencijama predsjednika Evropske centralne banke (ECB) Marija Draghija, kriza je trenutno donekle ublažena, pa će na sastanku u Hanoveru biti prostora i za druge političke teme.

Izvor: Agencije