Merkel ponudila partnerstvo Grčkoj

Grčka je “ispunila dosta” od onog što je neophodno za njen oporavak, izjavila je u utorak, tokom historijske posjete Atini, kancelarka Njemačke Angela Merkel.

Ona je rekla da je “težak put” stroge štednje najbolji način da ta finansijski oslabljena zemlja prebrodi ekonomsku krizu i pohvalila tok grčkih reformi.

Merkel je ponovila svoju želju da Grčka ostane u 17-članoj eurozoni, što predstavlja prijeko potrebnu poruku podrške grčkoj Vladi, navele su agencije.

“Duboko sam uvjerena da je taj težak put vrijedan truda i Njemačka želi biti dobar partner”, rekla je Merkel tokom svoje prve posjete Grčkoj za pet godina.

“Dosta toga je ostvareno, ali ima još mnogo da se uradi. Njemačka i Grčka će veoma blisko zajedno raditi na tome”, ukazala je ona poslije razgovora s premijerom Grčke, također konzervativcem, Antonisom Samarasom.

‘Grčka odlučna’

“Grčka je odlučna da održi svoja obećanja i savlada krizu. Narod Grčke sada pati, ali je odlučan da dobije bitku konkurentnosti”, predočio je Samaras.

Premijer Grčke, koji je na čelu tropartijske koalicije, planira kasnije ovog mjeseca izvojevati odobrenje u Parlamentu za svoj novi paket strogih mjera radi uštede 13,5 milijardi eura tokom sljedeće dvije godine.

Međunarodni kreditori – Evropska unija (EU), Evropska centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) – naložili su Grčkoj da provede budžetska kresanja kako bi bila odblokirana sljedeća tranša od 31,5 milijardi eura iz zajma za spašavanje, koja je zamrznuta još od juna.

Merkel je ponovila da nikakva odluka po tom pitanju ne može biti donesena prije nego što inspektori “Trojke” kreditora ne objave izvještaj o napretku reformi u Grčkoj, koji se očekuje kasnije ovog mjeseca.

“Složili smo se da, uporedo sa strogim mjerama štednje i strukturnim reformama, koje zahtijevaju velika odricanja ljudi, mora postojati i podsticanje ekonomskog rasta”, ukazala je Merkel.

“Stoga ćemo pružiti podršku svemu što bi osiguralo Grčkoj pristup kreditima Evropske investicione banke (EIB)”, dodala je kancelarka.

Samaras je ocijenio da je posjetom Merkel “okončana međunarodna izolacija Grčke”.

Protesti u Atini

Hiljade Grka ignoriralo je zabranu protesta, okupljajući se na trgu Sintagma u centru Atine kada je avion s Merkel sletio u grad, javlja Reuters.

Dvojica demonstranata obučena u njemačke vojne uniforme nosili su crveno-crno-bijelo zastave sa “svastikom” i isticali nacistički pozdrav desnom rukom.

Mnogi Grci krive Merkel za teške mjere štednje na koje su primorani u zamjenu za paket pomoći od ukupno 200 milijardi eura.

Policija je rasporedila oko 6.000 policajaca, uključujući antiterorističke jedinice i snajperiste na krovovima, radi sigurnosti tokom njene šestosatne posjete.

Njemačke lokacije u Atini, uključujući ambasadu i Institut Gete, pod posebnom su zaštitom.

Na trgu Sintagma demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Merkel napolje, Grčka nije tvoja kolonija” i “Ovo nije EU, ovo je ropstvo”.

“Ne želimo je ovdje. Merkel, idi kući! Život su nam pretvorili u pakao”, rekla je nezaposlena 40-godišnja Marija Dimitriou, koja je u Atinu došla sa juga Grčke.

Prosvjetni radnici, ljekari i drugi zaposlenici javnog sektora obustavili su rad u znak protesta, dok su radnički sindikati i opozicione političke partije izašle na ulice riskirajući sukob s policijom.

Izvor: Agencije