Merkel pozdravila Macronove ideje o reformi EU-a

Njemačka kancelarka rekla je da je Evropi u interesu da se bori protiv protekcionizma (Arhiva)

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je ideje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o reformi Evropske unije, istakavši da bi te ideje mogle biti osnova za intenzivnu francusko-njemačku saradnju.

“Što se tiče Macronovih prijedloga, postoji visok nivo saglasnosti između Njemačke i Francuske. Još moramo razgovarati o detaljima, ali sam čvrsto uvjerena da Evropa ne može samo sjediti skrštenih ruku, već se mora nastaviti razvijati”, rekla je Merkel novinarima uoči sastanka s francuskim predsjednikom u Tallinnu, prenosi Reuters.

Vizija o budućnosti EU-a

Macron je u govoru u utorak iznio opsežnu viziju budućnosti Evrope, pozvavši zemlje članice EU-a da bliže sarađuju na polju odbrane, imigracije, porezne i socijalne politike, a predložio je i da blok jedinstvene valute ima vlastiti budžet.

Njemačka kancelarka, uoči skupa svih čelnika EU-a na samitu o evropskoj digitalnoj ekonomiji, rekla je da je Evropi u interesu da se bori protiv protekcionizma i da nastoji postići sporazume o slobodnoj trgovini s drugim zemljama.

Također je rekla da je Macron jasno stavio do znanja da Njemačka i Francuska žele blisko sarađivati u pogledu usklađivanja poreza na dobit i zakona o nesposobnosti plaćanja.

“Mislim da je to veoma pozitivno. U govoru francuskog predsjednika vidim dobru osnovu za intenzivnu buduću saradnju Francuske i Njemačke”, zaključila je Merkel.

Izvor: Agencije