Merkel pozvala Tsiprasa u Berlin

Sastanak će se održati samo nekoliko dana nakon samita EU-a u Briselu (AFP)

Grčki premijer Alexis Tsipras iduće sedmice će otputovati u Berlin na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel, a razgovarat će o reformskim planovima Grčke i reprogramiranju ogromnih dugova u okviru međunarodne pomoći za spašavanje ove zemlje od bankrota, prenose agencije.

Nakon telefonskog razgovora dvoje čelnika u ponedjeljak, iz Tsiprasovog kabineta javljeno je da je Merkel pozvala novoizabranog grčkog premijera da dođe na razgovore u Njemačku 23. marta.

Između dvije zemlje sve je jača napetost jer Njemačku brine mogućnost da Grčka ne ispoštuje svoje dosadašnje obaveze, a Grčka Njemačku vidi kao glavnog zagovornika oštrih mjera štednje, navode agencije. 

‘Niko nije shvatio šta želi Grčka’

Sastanak će se održati samo nekoliko dana nakon samita EU-a 19. i 20. marta u Briselu, gdje Tsipras namjerava uvjeriti članice eurozone da revidiraju uvjete 240 milijardi dolara vrijednog plana za spašavanje Grčke od bankrota i više se okrenu ekonomskom rastu.

“Bez obzira na to na kakve ćemo prepreke naići tokom pregovora, nećemo se vraćati na politiku štednje”, rekao je Tsipras za dnevnik Etnos, navodeći kako su upravo budžetski rezovi odgovorni za rekordno visoku nezaposlenost u Grčkoj.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble ranije je kazao da niko još nije shvatio šta Grčka vlada zapravo želi.

“Kada Grčka uporno pokušava reći da je korijen njenih problema izvan zemlje, ona ne kaže istinu svom narodu”, rekao je.

“Tragično sa situacijom u Grčkoj je da elite ne govore pravu istinu svom narodu”, dodao je.

Izvor: Agencije