Merkel predala Britaniji tajni dosje o Putinu

Sastanci Angele Merkel sa šefovima britanskih obavještajnih službi nailaze na žestoku kritiku njemačkih stručnjaka za sigurnost (AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel, prema pisanju njemačkog Focusa, predala je obavještajnoj službi Velike Britanije dosje njemačke tajne službe BND o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i analizi stanja na Krimu.

Kancelarka Merkel, prema informacijama Focusa, sastala se najmanje dva puta sa šefovima triju britanskih obavještajnih službi u vezi s terorističkim prijetnjama u Njemačkoj i Evropi.

Ti sastanci nailaze na žestoku kritiku njemačkih stručnjaka za sigurnost.

“U proteklih 12 godina predsjedavanja Vladom Merkel nijednom nije došla na sedmični sastanak sa šefovima njemačkih sigurnosnih vlasti”, citira ovaj list neimenovane predstavnike Vlade, koji se pitaju zašto onda putuje u Veliku Britaniju, odnosno vjeruje li tamošnjim službama.

Povjerljivi dokumenti

Na prošlom sastanku, prema tvrdnji Focusa, predani su povjerljivi dokumenti Odjeljenja 6 u kabinetu kancelarke nadležnom za obavještajne službe.

To je, kako navodi list, učinjeno, navodno, bez znanja sigurnosnih vlasti.

U kasnijim razgovorima s njemačkim kolegama britanski obavještajci izrazili su čuđenje što Merkel svoje službe nije obavještavala o sastancima u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije