Merkel prijeti Mađarima finansijskim sankcijama zbog izbjeglica

Više od 1,5 miliona izbjeglica i migranata došlo je u Evropu od 2015. godine (EPA)

Mađarska bi se mogla suočiti s finansijskim posljedicama ukoliko odbije provesti odluku Evropskog suda za ljudska prava koji joj je naredio da mora prihvatiti svoj dio izbjeglica i migranata koji su stigli u Evropu, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi agencije Reuters.

To znači da Njemačka zauzima tvrđi stav u odnosu na desničarsku Vladu Mađarske premijera Viktora Orbana, koji je često iznosio svoje protivljenje navedenoj odluci.

“Svi koji odbiju solidarnost ne mogu to činiti bez posljedica, uključujući i pregovore oko buduće finansijske podrške”, rekla je Merkel u intervjuu njemačkom Nordwest Zeitungu.

Njena izjava dolazi samo sedmicu prije izbora na kojima joj je glavni protivnik socijaldemokrata Martin Schulz, koji je već odavno žestoko kritičan prema Orbanovim stavovima.

Bijeg od ratova

Više od 1,5 miliona izbjeglica i migranata došlo je u Evropu od 2015. godine, a mnogi od njih bježe od ratova na Bliskom istoku.

Najviši sud Evropske unije presudio je 6. septembra da države članice EU-a moraju preuzeti dio izbjeglica i tako odbacio žalbe Slovačke i Mađarske i ponovo pokrenuo spor evropskih istoka i zapada koji je poremetio koheziju Unije.

Suspenzija finansijske podrške mogla bi imati žestoke fiskalne posljedice po Mađarsku, koja je prosperirala na osnovu većih dobitaka iz EU fondova.

Izvor: Agencije