Merkel protiv izraelskih ilegalnih naselja

Abbas je istakao kako je izraelska politika naseljavanja okupiranih područja veliki problem za istinski dijalog i mir (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, nakon sastanka s predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom u Berlinu, kritizirala izraelsku politiku naseljavanja, prenosi agencija Anadolija.

Na konferenciji za medije, Merkel je istakla kako izraelski i palestinski narod zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti.

„Predsjednik Palestine i ja se slažemo kako je potrebno nastaviti aktivnosti na putu postizanja dvodržavnog rješenja uprkos svim problemima“, kazala je ona i naglasila kako politika naseljavanja koju provodi Izrael nanosi štetu ideji dvodržavnog rješenja.

„Premijeru Izraela [Benjaminu Netanyahuu] sam kritičkim glasom kazala ‘Aktivnosti naseljavanja su protivne dvodržavnom rješenju i jasno vidimo da ugrožavaju osnovu za dvodržavno rješenje'“, rekla je Merkel.

Mirovna inicijativa

Napomenula je kako Njemačka podržava inicijativu Francuske da se ponovo obnove mirovni pregovori između Palestine i Izraela. Francuski predsjednik Francois Hollande je pokrenuo inicijativu za održavanjem međunarodne konferencije na temu obnove dijaloga dviju strana.

„Značajno je iskoristiti svaku mogućnost kako bi se raspravljalo o ovakvim aktivnostima i kako bi se postigao napredak koliko god to izgledalo nemoguće“, kazala je njemačka kancelarka.

Abbas je također istakao kako je izraelska politika naseljavanja okupiranih područja veliki problem za istinski dijalog i mir.

„Politika naseljavanja predstavlja najveći problem za uspostavu mira“, istakao je Abbas, dodajući kako će se žaliti Vijeću sigurnosti UN-a da je Palestincima politikom naseljavanja učinjena velika nepravda.

Abbas se prije sastanka s Merkel sastao i s predsjednikom Njemačke Joachimom Gauckom.

Izvor: Agencije