Merkel: Rusija da odgovori na pitanja britanske vlade o špijunu

Merkel je pozvala Rusiju da 'obuhvatno i odmah' prijavi svoj program hemijskog naoružanja (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel saopćila je u utorak da Rusija mora pružiti “brze odgovore na legitimna pitanja koja je postavila britanska Vlada” u vezi s trovanjem bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke.

Kabinet njemačke kancelarke je saopćio da je Merkel razgovarala telefonom s britanskom premijerkom Theresom May i “najoštrije” osudila napad nervnim agensom, prenosi AP.

Kancelarka je u razgovoru istakla da je procjenu Velike Britanije o vjerovatnoj odgovornosti Rusije za taj napad “shvatila izuzetno ozbiljno”, navodi se u saopćenju.

Uz to, Merkel je pozvala Rusiju da “obuhvatno i odmah” prijavi svoj program hemijskog naoružanja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, piše u saopćenju, navodi američka agencija.

Berlin ‘veoma zabrinut’

Ranije u utorak je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio da je Berlin “veoma zabrinut” zbog trovanja bivšeg špijuna i njegove kćerke u Engleskoj i da izražava solidarnost s Velikom Britanijom.

On je saopćio da je telefonom razgovarao s britanskim ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom i dodao da Berlin “osuđuje napad zabranjenim hemijskim oružjem najstrožijim terminima”, prenio je AP.

Prema njegovim riječima, oni koji su izveli napad moraju biti izvedeni pred lice pravde, a ako se potvrdi da Rusija stoji iza napada, “to će biti zaista ozbiljna stvar”.

Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija pronađeni su 4. marta u Salisburyju, u južnoj Engleskoj, a, prema navodima, otrovani su vojnom nervnom supstancom.

Britanska policija saopćila je u utorak da će istraga o napadu hemijskom supstancom na Skripalja trajati više sedmica i da u dosadašnjoj istrazi još nemaju nijednog osumnjičenog.

Izvor: Agencije