Merkel: ‘Ruski cyber-napadi dio svakodnevnice’

'Takvi sajbernapadi ili hibridni sukobi, poznati i kao ruska doktrina, sada su dio svakodnevnice', tvrdi Angela Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su cyber-napadi iz Rusije toliko učestali da ih Njemačka mora naučiti tretirati kao svakodnevnicu.

Ona je povodom najvećeg cyber-napada na stranice korisnika u Njemačkoj kazala da ne zna ko stoji iza napada koji je bez interneta ostavio milione klijenata Deutsche Telekoma, prenosi AFP.

“Takvi cyber-napadi ili hibridni sukobi, poznati i kao ruska doktrina, sada su dio svakodnevnice i moramo naučiti živjeti s njom”, rekla je ona.

Cyber-napadi uzimaju maha

Šef Njemačke obavještajne službe (BND) Bruno Kahl upozorio je da bi na izborima naredne godine u Njemačkoj ruski hakeri mogli širenjem pogrešnih informacija narušiti taj demokratski proces, prenosi Reuters.

“Imamo dokaze da cyber-napadi uzimaju maha, a počinioci su zainteresirani za osporavanje demokratskog procesa”, rekao je on i dodao da je posebno Njemačka pogođena širenjem lažnih informacija putem interneta.

Tokom jučerašnjeg dana stotine hiljada klijenata Deutsche Telekoma bile su izložene napadima hakera, koji su usporili ili otežali pristup internetu.

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere rekao je da nakon ovih napada razmišlja o tome da pooštri zakon o odgovornosti za takve napade.

Izvor: Agencije