Merkel s Cameronom suzdržana o EU reformama

Pitanje useljavanja jedna je od glavnih briga britanskih birača, a Cameron je to proglasio glavnom temom svoje politike (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da želi pomoći britanskom premijeru Davidu Cameronu u borbi protiv onih useljenika iz drugih članica Europske unije koji zlorabe britanski sustav socijalne skrbi, ali je istodobno ustrajala na načelu slobode kretanja u Uniji.

Cameron, čiji konzervativci gube potporu birača u korist euroskeptične stranke UKIP uoči izbora u svibnju, tijekom posjeta njemačke kancelarke Londonu u srijedu želio je ponoviti svoj zahtjev za reformom EU-a.

Merkel je doputovala u London kako bi s Cameronom razgovarala u prvom redu o pitanjima vezanima za njemačko predsjedanje skupinom G7.

Cameron želi ponovno pregovarati o odnosima s Unijom prije referenduma o britanskom članstvu u EU, što ga je najavio za kraj 2017. godine ukoliko njegova stranka tada bude na vlasti.

Useljavanje glavna briga birača

Pitanje useljavanja jedna je od glavnih briga britanskih birača, a Cameron je kontrolu useljavanja proglasio središnjom temom svoje politike.

UKIP i pojedini konzervativci smatraju da radnici iz siromašnijih članica EU-a pridonose snižavanju plaća, dok drugi useljenici uživaju veću socijalnu zaštitu nego u svojim zemljama.

Angela Merkel također želi suzbiti svaku zloporabu socijalne skrbi, ali istodobno naglašava da ne želi smanjiti pravo radnika u EU da traže posao u kojoj god žele od 28 zemalja članica Unije.

“Nemamo dvojbi, načelo slobode kretanja nije upitno ni u kojem obliku”, izjavila je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji uoči objeda s Cameronom, na kojemu je dvoje državnika razgovaralo o reformi EU-a i pitanjima vezanima za Rusiju i Ukrajinu.

“Gledajući na pravni aspekt i zakone… potrebno je boriti se protiv zloporaba tako da se poštuje pravo kretanja”, rekla je Merkel, kako prenosi Hina.

‘Osjetljivi i praktični’ zahtjevi

Cameron je zasad odustao od zahtjeva da se postavi gornja granica broja građana EU-a koji se mogu preseliti u Veliku Britaniju, ali želi ograničiti njihov pristup socijalnoj pomoći, između ostaloga i tako što bi čekali četiri godine prije nego što dobiju pravo na socijalnu zaštitu.

“Trebalo bi se vrlo pomno razmotriti sustave socijalne sigurnosti pojedinačnih država članica… i kako bi se oni trebali prilagoditi. Na to bismo trebali ciljati”, rekla je Merkel.

Cameronovi zahtjevi, što ih je u srijedu opisao kao “osjetljive i praktične”, ukoliko bi se ostvarili, utjecali bi na više od 400.000 useljenika iz drugih članica EU-a, od kojih mnogi rade jeftine poslove.

Potpora kancelarke, šefice Vlade najmoćnije države članice EU-a, bit će ključna za Camerona ukoliko želi da Unija pristane na njegove zahtjeve.

“Snažno pozdravljam kancelarkinu spremnost na suradnju s nama u potrazi za rješenjima”, rekao je Cameron na konferenciji za novinare. “Želim riješiti probleme u odnosima Velike Britanije i EU-a… uvjeren sam da je to moguće”, dodao je.

Merkel je i u svojoj zemlji suočena s izazovom euroskeptika.

Alternativa za Njemačku iznikla je iz ničega, a nakon dvije godine već doseže potporu od oko sedam posto u ispitivanju javnog mnijenja.

Kancelarka zasad ignorira tu opasnost, nadajući se da će nestati sama od sebe.

EU želi ostanak Velike Britanije

“Postoji osjećaj da se euroskepticima previše izišlo u susret. U Njemačkoj imamo iskustva sa strankama poput UKIP-a i došli smo do zaključka da ako im nešto date, samo se još više zakopate”, izjavio je za Reuters jedan neimenovani njemački dužnosnik uoči posjeta Merkel Londonu.

Cameron, koji bi htio da njegova zemlja ostane u EU, ali da se EU reformira, rekao je da ne želi “ništa isključiti” ukoliko ne dođe do promjena što ih traži, a njegovi zahtjevi uključuju izmjene europskih ugovora.

EU je poručila da želi ostanak Velike Britanije i da će poslušati ono što London ima reći, ali očito ne kani ništa poduzeti kako bi se spriječilo da London napusti Uniju.

“Odlazak Velike Britanije bio bi vrlo težak udarac, ali bi to bio najteži udarac za Veliku Britaniju”, izjavio je njemački dužnosnik.

Uoči posjeta, Merkel i Cameron objavili su zajedničku izjavu, kojom poručuju kako je potrebno učiniti više za stabilnost i konkurentnost Unije te kako se nadaju da će se ove godine potpisati sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD-a.

Izvor: Agencije