Merkel s Vučićem u Berlinu: Doći do ugovornog rješenja za Kosovo

Vučić je za Angelu Merkel rekao da je najvažniji i najveći evropski čelnik (EPA)

Njemačka podržava put Srbije, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i istakla da pregovori o priključenju mogu biti uspješni uz daljnje reforme u domenu pravne države i u svjetlu pitanja odnosa s Kosovom.

“Impresionirani smo na koji način Srbija nastavlja putem napretka u borbi protiv korupcije i ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem”, rekla je kancelarka na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.

‘Treba riješiti niz pitanja u regiji’

Ona je ponovila da njena zemlja pruža podršku Srbiji i dodala: “Pregovori o priključenju mogu biti uspješni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svjetlu pitanja odnosa s Kosovom. Zato smo se djelimice osvrnuli na pitanje kako možemo doći do pravnog okvira, ugovornog rješenja za Kosovo. Moram reći da predstoje različiti zadaci, prije svega mislim na Bosnu i Hercegovinu, ali sastanci u okviru Berlinskog sporazuma omogućit će napredak.”

Dodala je da treba riješiti i niz pitanja u regiji i istakla da službeni Berlin “cijeni učešće predsjednika Vučića u vezi sa saradnjom zemalja zapadnog Balkana”.

Vučić danas boravi u radnom posjetu Berlinu, gdje se sastao s njemačkom kancelarkom Merkel.

Tanjug je ranije prenio kako se očekuje da glavne teme sastanka budu bilateralni odnosi, regionalna pitanja, kao i europske i ekonomsko-političke teme.

U najavi susreta Vučić je rekao da u Berlin ide kako bi “od nemačke kancelarke čuo kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, odnose u regionu, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine”.

“Želim da vidim kako Angela Merkel gleda na to. Moje će biti više da slušam, ali ću, naravno, i reći interese Srbije”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Najavio nove njemačke investicije u Srbiji

Zahvalan je i na tomu što je danas 43.000 ljudi u Srbiji zaposleno u njemačkim kompanijama, te podsjetio kako ih je bilo 17.000 kad je on postao premijer.

“Taj broj će se dalje povećavati iz dana u dan, jer će u narednih dva ili tri meseca ovde biti otvorene tri ili četiri nemačke kompanije. Ekonomska saradnja sa Nemačkom napreduje, a politička je dobra”, smatra predsjednik Srbije.

Za Angelu Merkel Vučić je još rekao da je “najvažniji i najveći evropski lider”.

Nakon posjeta Berlinu Vučić će u četvrtak boraviti u Sofiji, gdje će sastati sa šeficom evropske diplomacije Federicom Mogherini i čelnicima zemalja zapadnog Balkana. 

Izvor: Agencije