Merkel se više neće kandidirati za funkciju kancelarke

Angela Merkel je na čelu demohrišćana od 2000. godine (EPA)

Angela Merkel nakon ovog izbornog razdoblja, koje završava 2021., neće se više kandidirati za zastupnicu u Bundestagu što ujedno isključuje mogućnost da bude izabrana za kancelarku Njemačke, javljaju u ponedjeljak novinske agencije iz ove zemlje.

Nakon što je objavila da se početkom decembra više neće kandidirati za poziciju predsjednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Merkel je rekla kako želi ostati na kancelarskoj funkciji ali samo do završetka aktualnog izbornog razdoblja 2021.

Ona je ujedno najavila da se ne namjerava kandidirati za neku funkciju u Evropskoj uniji.

Bloomberg javlja da je odmah nakon objavljivanja te vijesti u Berlinu zabilježen pad eura na berzi.

Agencija podsjeća se da je Merkel na čelu demohrišćana od 2000. godine i ocjenjuje da će njenim odricanjem od predsjedničke funkcije započeti trka za nasljednika i na mjestu njemačkog kancelara.

Merkel ovim potezima povlači posljedice iz drastičnog gubitka demohrišćanskih glasova na pokrajinskim izborima u Bavarskoj i Hessenu.

Friedrich Merz spreman na kandidaturu

Glasači su, nakon Bavarske, kaznili CDU i njihove koalicione partnere, i na jučerašnjim izborima u Hessenu, zbog višemjesečnih međusobnih trvenja.

CDU je u nedjelju u Hessenu osvojio 27,9 posto glasova, 10 posto manje nego na izborima prije pet godina.

Reuters je danas, pozivajući se na konzervativne izvore, objavio da je bivši lider parlamentarne grupe CDU-a i njene sestrinske bavarske partije Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Freidrich Merz spreman da se kandiduje za predsjednika CDU-a.

Merz je od 2016. godine je šef operacija najveće svjetske korporacije za upravljanje imovinom Blackrock za Njemačku. 

Prema podacima dostupnim na internetu, ova američka korporacija koju nazivaju i “kompanijom koja posjeduje svijet”, pošto ima udjela u skoro svakoj globalno važnoj firmi, raspolaže sa 6,29 biliona (6.290 milijardi) dolara.

Izvor: Agencije