Merkel: Teški pregovori o budžetu EU-a

Monti i Merkel: Pregovori neće biti laki, jer će Italija jasno braniti svoje interese (Getty Images)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je izjavila kako će pregovori o dugogodišnjem budžeti Evropske unije (EU) za period od 2014. do 2020. godine biti teški.

U Afganistanu do 2014.

Većinom glasova zastupnika u Donjem domu njemačkog Parlamenta, izglasano je produženje misije njemačkih vojnika u Afganistanu za 13 mjeseci.

Produženje je podržalo 435 poslanika Bundestaga, dok se 111 zastupnika protivilo takvoj odluci, a 39 poslanika je bilo suzdržano.

Novousvojena odluka predviđa smanjenje broja vojnika u narednoj godini sa 4.500 na 3.500, dok se okončanje misije u Afganistanu predviđa za 2014. godinu.

S druge strane, afganistanske snage sigurnosti zahtijevaju od Njemačke da zadrži dio vojnika u Afganistanu i nakon 2014. godine, radi obuke i edukacije afganistanskih snaga, ali za sada nije poznat broj njemačkih vojnika koji bi mogao obavljati tu misiju.

“Ti pregovori neće biti laki, jer će Italija jasno braniti svoje interese”, rekla je ona u zajedničkoj izjavi novinarima sa svojim italijanskim kolegom Mariom Montijem, prije bilateralnih razgovora u uredu njemačke kancelarke.

Cilj razgovora je priprema sljedećeg evropskog samita, koji će biti održan 7. i 8. februara u Briselu, na kojem bi čelnici EU-a trebali postići kompromis o budžetu za period 2014-20.

“Nije tajna da Monti čvrsto brani interese Italije i da iz toga ponekad proizlaze teški problemi koje moramo riješiti, ali ja sam optimist”, rekla je Merkel.

Rast i solidarnost

Monti je inzistirao na važnosti donošenja evropskog budžeta koji će ojačati rast i solidarnost među državama.

“Za Italiju je važno da smo na visini ambicioznih ciljeva koje smo utvrdili posljednjih mjeseci u EU: više rasta, više solidarnosti”, kazao je Monti.

On je najavio da će se u nedjelju sastati u Parizu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, u okviru priprema za samit EU-a.

Njemačka kancelarka trebala bi u ponedjeljak primiti šefa španske Vlade Mariana Rajoya te se u Parizu u srijedu sastati s Hollandeom.

Izvor: Agencije