Merkel: Turska mora osigurati nezavisnost centralne banke

Njemačka ima koristi od toga da postoji stabilno ekonomsko okruženje oko Evropske unije, kaže Angela Merkel (EPA)

Kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedeljak da Nemačka želi da vidi ekonomski prosperitet u Turskoj i da bi Ankara trebalo da osigurati nezavisnost svoje centralne banke.

“Nikome nije u interesu ekonomska destabilizacija Turske. Sve se, međutim, mora učiniti da se osigura nezavisna centralna banka”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Berlinu, odgovarajući na pitanje o ekonomskoj situaciji u Turskoj.

Dodala je kako će uskoro o ovim pitanjima razgovarati sa predsednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom te navela da Nemačka ima koristi od toga da postoji stabilno ekonomsko okruženje oko Evropske unije.

Značajan pad turske lire

“Nemačka bi volela da vidi ekonomski prosperitetnu Tursku. To je u našem interesu”, izjavila je  Merkel, prenosi Reuters.

Isti stav je zauzelo i nemačko Ministarstvo finansija.

U odgovoru na pitanje o padu turske valute, portparolka Ministarstva finansija je kazala da Nemačku zanima stabilnost turske ekonomije i da pomno prate situaciju.

Vrednost turske lire ove je godine pala za 40 odsto u odnosu na američki dolar.

Turska lira pala je ponajviše zbog straha od uplitanja u ekonomiju predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, njegovih poziva na snižavanje kamatnih stopa i zategnutih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Pohvala za ministra finansija

Turska centralna banka u ponedeljak ujutro počela je program ulivanja dodatne likvidnosti u finansijski sistem, smanjivši obavezne rezerve koje tamošnje banke moraju držati u lirama i stranoj valuti.

Zahvaljujući tome, kurs lire oporavio se sa rekordno niskog nivoa koji je tokom noći imao na svetskim deviznim tržištima od 7,24 lire za dolar.

Portparolka nemačkog Ministarstva finansija rekla je kako među članovima grupe G20 o situaciji u Turskoj nije bilo kriznih razgovora.

Dodala je kako je prerano komentarisati izloženost nemačkih kompanija ekonomskoj situaciji u Turskoj te je odbila da se izjasni o najnovijim dešavanjima u tom pogledu.

Turski ministar finansija Berat Albayrak pohvalio je na Twitteru nemačkog kolegu Petera Altmaiera, koji je kritikovao američke tarife Turskoj.

Washington udvostručio carine

Rekao je kako će takva diplomatija osnažiti tursko poverenje u vezi Nemačke i Evropske unije.

U petak je predsednik SAD-a Donald Trump udvostručio carine na uvoz aluminijuma i čelika iz te zemlje na 20, odnosno 50 odsto, što je produbilo ekonomsku krizu u Turskoj.

“Trgovinski rat usporava i uništava ekonomski rast i dovodi do neizvesnosti”, kazao je Altmeier, prenio je njemački list Bildt am Sonntag.

Izvor: Agencije