Merkel u Atini u oblaku optimizma

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u petak boravila u posjetu Ateni, rekla je kako “čvrsto vjeruje” da je Grčka sposobna izaći iz krize “nakon veoma teškog razdoblja”.

“Čvrsto vjerujem da nakon veoma, veoma teškog razdoblja ova zemlja ima nebrojene mogućnosti, koje se još ne opažaju i na kojima se može graditi, nakon teškog puta”, rekla je kancelarka na skupu s mladim grčkim poduzetnicima, prenosi Hina.

Čelnica najmoćnijeg europskog gospodarstva, koja je susretom s poduzetnicima počela svoj višesatni posjet Ateni, dodala je da je “došla kako bi čula o (vašim) postignućima, ali i o (vašim) brigama”.

“Htjela sam ovdje baciti pogled na budućnost i razgovarati s mladima koji su pokazali inicijativu, koji postižu uspjehe, ali možda imaju i briga”, dodala je.

Merkel je posjetom htjela pokazati da razumije teškoće svojih sugovornika, pa i svih Grka, usporedivši pet godina krize koja je pogodila zemlju s razdobljem njemačkog ujedinjenja početkom 90-ih i istaknuvši da se grčki mladi poduzetnici susreću s problemom financiranja svoje djelatnosti, kao i njemački.

U svezi s time izrazila je želju da grčka investicijska banka u osnivanju, u kojoj će Njemačka sudjelovati sa 100 milijuna eura, pomogne u rješavanju problema likvidnosti.

Njemačka sinonim za mjere štednje

“Vjerujem da je pred Grčkom, nakon provedene strukturne reforme i reformi koje još mora ostvariti, više mogućnosti nego teškoća, premda mnogi to još ne zapažaju zbog veoma, veoma visoke stope nezaposlenosti.”

“Nadam se, kada se večeras vratite kući i budete razgovarali s prijateljima, da vam neće zamjeriti što ste se sastali sa mnom”, dodala je Merkel, misleći pritom na često negativne komentare koje njezino ime potiče u grčkoj javnosti.

Njemačka se u Grčkoj poistovjećuje s mjerama štednje, koje su zemlji prije četiri godine nametnuli EU i MMF kako bi je spasili od stečaja.

Njemačka kancelarka stigla je u Atenu u oblaku optimizma, koji se stidljivo nadvija nad grčkom ekonomijom.

Angela Merkel bila je najglasniji zagovornik politike štednje, koja je na kraju, ipak, zaliječila krvarenje javnih financija Grčke.

Ovog tjedna zemlja se vratila na financijska tržišta aukcijom državnih obveznica, vrijednih milijardu dolara i to prvi put u posljednje četiri godine.

Međutim, to ne znači da je time završen proces oporavka grčke ekonomije. I dalje duguje blizu 320 milijardi dolara, što je gotovo 175 posto bruto domaćeg proizvoda.

Njezin kreditni rejting je i dalje na razini onoga što se naziva “smeće”, a posljednja statistika pokazuje da se postotak nezaposlenosti i dalje ne mijenja. 

Visok nivo sigurnosti

Za razliku od prethodnog posjeta njemačke kancelarke, ovaj put su izostali nasilni, odnosno bilo kakvi prosvjedi. Grčke vlasti su zabranile okupljanja u širem središtu Atene. 

A da tako i ostane brine se pet tisuća pripadnika snage policije. Razina sigurnosti je svejedno povećana nakon jučerašnje eksplozije autobombe ispred sjedišta grčke Središnje banke.

Posjet Merkel tumači se kao otvorena podrška njezinom kolegi konzervativcu, premijeru Antonisu Samarasu, koji se sve teže opire pozivima za raspisivanje prijevremenih izbora, istovremeno sa održavanjem onih za Europski parlament krajem svibnja.

Ipak, posjet njemačke kancelarke u kombinaciji s jučerašnjim zaduživanjem na tržištu obveznica od 4 milijarde dolara podigao je napetosti u glavnom gradu Grčke.

Mnogi građani vjeruju da su ovi događaji orkestrirana prestava uoči Europskih izbora.

Yiorgos Patelis se upravo prijavio za naknadu za nezaposlene i tako postao jedan od milijun i 300 tisuća nezaposlenih Grka.

Međutim, jučerašnji uspjeh Grčke na tržištu obveznica mu daje nade da se vrijeme štednje privodi kraju.

“Mislim da će se ekonomija uskoro početi oporavljati. Nisam siguran da će to biti u skorije vrijeme, ali nadam se”, kaže ovaj nezaposleni kuhar.

Posjet Angele Merkel i jučerašnju prodaju obveznica vrijednu 4 milijarde dolara mnogi vide kao izrežirane događaje uoči Europskih izbora.

Ministar: Postigli smo veliki uspjeh

“Prodaja obveznica je nepotrebna, jer je Grčka već prezadužena”, smatra liječnik Nikos Theodosiadis.

“Postavili su pjesmu i ples, ali to je sve paravan. To ne dotiče narod. Toliko je nezaposlenih. Još smo u recesiji. Ne znamo što donosi sutra”, pesimističan je umirovljenik Babis Tzigounakis.

Jedne novine hvale prodaju obveznica, druge osuđuju. Grčki ministar financija, ipak, tvrdi da cilj prodaje obveznica nije prikupljanje novca, nego obnavljanje veze s investitorima, te spuštanje troškova zaduživanja.

“Put koji smo mi dizajnirali je najsigurniji za one koji žele naći kompenzaciju u smislu povećanja prihoda. Čini se da svjetska zajednica ponovno ima povjerenja u Grčku. Postigli smo veliki uspjeh i to je naše jedino rješenje”, poručuje grčki ministar financija Yannis Stournaras.

U četvrtak ujutro jedna bomba je eksplodirala ispred grčke Središnje banke. Nitko nije ozlijeđen, ali je to vjerojatno vrlo pažljivo planirana poruka njemačkoj kancelarki.

Ipak, za oporavak je potrebno vremena i reformi, a Grci se nadaju da greške iz prošlosti neće biti ponovljene.

Izvor: Al Jazeera i agencije