Merkel u Jerusalemu: Njemačka ne smije zaboraviti holokaust

Merkel je u srijedu navečer stigla u 24-satni posjet Izraelu u okviru godišnjih međuvladinih konsultacija između njemačkih i izraelskih ministara (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel odala je u četvrtak u Jerusalemu počast Jevrejima ubijenima u holokaustu, njih šest miliona, te kazala kako Njemačka ima odgovornost suprotstaviti se antisemitizmu i da nikada ne smije zaboraviti holokaust.

Pognute glave u muzeju holokausta Yad Vashem, Merkel je položila vijenac na kamenu ploču koja sadrži pepeo žrtava iz koncentracijskih logora.

„Prije skoro 80 godina, u noći pogroma 9. novembra, Jevreji su u Njemačkoj doživjeli nezamislivu mržnju i nasilje. Uslijedili su zločini protiv civilizacije bez presedana, dogodila se šoa“, kazala je Merkel koristeći hebrejsku riječ za holokaust.

„Njemačka ima stalnu odgovornost čuvanja sjećanja na te zločine i suprotstavljanja antisemitizmu, ksenofobiji, mržnji i nasilju.“

Merkel je u srijedu navečer stigla u 24-satni posjet Izraelu u okviru godišnjih međuvladinih konsultacija između njemačkih i izraelskih ministara koje su bile obustavljene početkom 2017. zbog njemačkog negodovanja oko nastavka izraelske izgradnje naselja na palestinskim područjima.

Dvodržavno rješenje nema alternative

Njemačka kancelarka, koju je u srijedu na večeri ugostio premijer Izraela Benjamin Netanyahu u svojoj rezidenciji u Jerusalemu, namjerava s njim danas nastaviti razgovore, a kako piše Reuters, očekuje se da će fokus biti na Iranu i već dugo zamrznutom mirovnom procesu s Palestincima.

Ova posjeta dolazi u trenutku kada Evropska unija pokušava spasiti nuklearni sporazum s Iranom, usprkos ponovnom uvođenje američkih sankcija, a čemu se izraelska strana oštro protivi.

Na Općoj skupštini UN-a održanoj prošle sedmice u New Yorku, Netanyahu je optužio evropske čelnike za „tetošenje iranskih diktatora“ i njihovo djelovanje usporedio s neuspjehom Evrope da se suprotstavi usponu nacizma u Njemačkoj. Također je poručio kako neće dopustiti da se Iran utabori u Siriji i da nastavi naoružavati libansku grupu Hezbolah.

Što se tiče izraelsko-palestinskog sukoba, Merkel je kazala kako ne vidi razumnu alternativu rješenju za dvije države te je izrazila zabrinutost nastavkom izgradnje izraelskih naselja na palestinskim područjima.

Izvor: Agencije