Merkel u Poljskoj za jače evropsko jedinstvo

Angela Merkel će naglasiti značaj koji Njemačka daje Poljskoj u vrijeme njenih pojačanih tenzija s Rusijom i SAD-om (EPA)

Nemačka kancelarka Angela Merkel će u ponedeljak u Poljskoj, na susretu s najvišim zvaničnicima te zemlje, naglasiti važnost bilateralnih veza i potrebu za evropskim jedinstvom, u vreme kada raste napetost oko poljskih pravosudnih reformi i stavova Varšave oko migracija.

Merkel će se sastati s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim i predsednikom Andrzejom Dudom, koristeći svoju drugu posetu inostranstvu od kada položila zakletvu za četvrti kancelarski mandat kako bi naglasila važnost koju Nemačka daje Poljskoj, u vreme njenih pojačanih tenzija i s Rusijom i sa SAD-om.

Poljska je sve više zabrinuta oko ruske vojne agresije, nesigurna oko stalnih zaokreta u američkoj spoljnoj politici te nezadovoljna činjenicom da Brexitom gubi saveznika kojeg je videla u Londonu u protivljenju budućem širenju evrozone.

Zajednički na Putina i Trumpa

“Merkel ima priliku da razjasni poljskoj Vladi da se evropske demokrate zajednički moraju da se suprotstave [ruskom predsedniku Vladimiru] Putinu i [američkom predsedniku Donaldu] Trumpu, i za dobrobit Poljske”, kazala je Franziska Brantner, portparolka nemačkih Zelenih.

Nemačka kancelarka imaće prilično osetljivu ulogu, a ulozi su visoki, jer bi uspeh protivimigrantskih stranaka u Austriji i u Italiji mogao da pogorša napetosti između Brisela i srednjeevropskih zemalja poput Poljske.

“Gasovod Severni tok 2 biće, takođe, jedno od važnih pitanja na dnevnom redu sastanaka, kao i budućnost Evropske unije, budući budžet EU-a i mnoga druga pitanja”, rekao je Michal Dworczyk, šef kabineta poljskog premijera.

Gasovod bi dovodio ruski plin Nemačkoj izbegavajući tranzit preko Ukrajine.

Oživljavanje Weimarskog trougla

On ima zeleno svetlo Nemačke, ali Poljska smatra da bi zapadne sankcije trebalo da se odnose i na njega.

Portparolka poljske Vlade Joanna Kopcinska kazala je da se Varšava nada “dobroj i pragmatičnoj saradnji sa Berlinom”.

U petak je u Poljskoj već boravio nemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas, koji se založio za oživljavanje Weimarskog trougla, političke platforme za saradnju osnovane 1991. godine između Nemačke, Poljske i Francuske.

Izvor: Agencije