Merkel u posjeti SAD-u 27. aprila

U posljednje vrijeme Trump i Merkel su pokazali saglasnost kad je riječ o sankcijama prema Rusiji (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ugostit će njemačku kancelarku Angelu Merkel 27. aprila, saopćila je Bijela kuća.

Dvoje lidera će razgovarati o čitavom nizu geopolitičkih i ekonomskih pitanja, stoji u saopćenju Bijele kuće, prenio je Reuters.

Tiražni njemački dnevnik Bild najavio je početkom mjeseca da će Merkel posjetiti Washington 27. aprila, prenosi Tanjug.

List je istakao i da je to druga posjeta Merkel Bijeloj kući od kada je Trump imenovan za predsjednika, kao i da je prošli put posjetu SAD potvrdio samo dan prije nego što se dogodila.

Napeta konferencija

Zajednička konferencija za novinare Merkel i Trumpa nakon njene posjete u martu 2017. godine bila je na trenutke napeta i dvoje zvaničnika nije krilo razlike u vezi s pitanjima imigracije i slobodne trgovine.

Trumpova najava da će uvesti takse na uvoz čelika i aluminija izazvala je velike tenzije s Evropskom unijom, a posebno s Njemačkom.

Nakon intenzivnih pregovora, Bijela kuća je izuzela EU iz tih taksi do 1. maja, ali atmosfera je i dalje nategnuta.

U posljednje vrijeme Merkel i Trump tokom zajedničkih telefonskih razgovora pokazali su saglasnost kad je riječ o sankcijama prema Rusiji zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog dvotrukog tajnog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije početkom marta u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije