Merkel u Turskoj smiruje napetosti oko izbjeglica

Angela Merkel će u subotu posjetiti Gaziantep, gdje će obići izbjeglički logor za Sirijce (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel iskoristit će posjetu Turskoj ovog vikenda kako bi pokušala ublažiti napetosti u vezi sporazuma s Ankarom o sprečavanju priljeva migranata u Evropu, a koji se pokazao upitnim po pitanju djelotvornosti i dugoročne održivosti, javlja Reuters.

Sporazum, koji je stupio na snagu prije tri sedmice, u početku je pridonio značajnom padu broja migranata koji su iz Turske stigli u Grčku, ali nakon kraćeg predaha, čamci ponovo stižu na obale grčkih otoka, oko 150 na dan, što pokazuje da je “hermetičko zatvaranje” rute, kako se sada čini, gotovo, saopćila je Međunarodna organizacija za migracije.

Merkel će s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom u subotu posjetiti Gaziantep, u blizini sirijske granice, gdje će obići izbjeglički logor za Sirijce i sastati se s premijerom Ahmetom Davutogluom.

U interesu obje strane

Za obje strane je, piše Reuters, puno toga na kocki.

Merkel je kod skeptičnih evropskih partnera lobirala da podrže dogovor s Turskom te je na domaćem terenu pod pritiskom da pokaže napredak u primjeni tog sporazuma.

Osim toga, kancelarka se našla na udaru kritika zbog krivičnog gonjenja komičara zbog vrijeđanja šefa turske države Recepa Tayyipa Erdogana.

Davutoglu je, s druge strane, “prodao” sporazum javnosti na osnovu dogovora da će Turci zauzvrat biti oslobođeni viznog režima ako putuju u Evropu.

Moguće je, međutim, da će to biti neispunjeno obećanje, barem do jula, koji je postavljen kao krajnji rok za ukidanje viza turskim državljanima, piše Reuters.

“U interesu obje strane je da taj sporazum funkcionira. Turska želi podršku u ublažavanju tereta migrantske krize – kako finansijsku, tako i u pogledu smanjivanja broja izbjeglica. I žele liberalizaciju viznog režima. Mi imamo druge interese”, izjavio je savjetnik kancelarke Merkel.

Ispunjenje  zadanih kriterija

“U konačnici, sve će ovisiti o ispunjenju zadanih kriterija. Ako se to ne dogodi, sporazum neće funkcionirati. Da li je održiv, to je još uvijek pod znakom pitanja”, dodao je.

Prema sporazumu dvije strane, Ankara će dobiti veću finansijsku pomoć za izbjeglice o kojima brine, a pokrenut će se i usporeni pristupni pregovori s Evropskom unijom te liberalizacija viznog režima.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ove sedmice ponovio da Turska mora ispuniti 72 uslova za ukidanje viznog režima te da Briselu ne pada na pamet ublažiti kriterije.

Izvor: Agencije