Merkel ubijanje civila u Siriji nazvala masakrom

Šefica njemačke vlade Merkel istakla je i važnost Globalnog sporazuma o migracijama (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je ubijanje civila u Siriji, istakavši da je riječ o masakru.

Berlin će razgovarati s Moskvom o ratu u Siriji, rekla je ona i dodala da će Njemačka uraditi sve što je u njenoj moći da tom masakru dođe kraj, prenio je Reuters.

“Ono što trenutno vidimo, smrtonosni događaji u Siriji, režim koji se ne bori protiv terorista, već protiv sopstvenog naroda, ubijanje djece, uništavanje bolnica… sve je to masakr, koji treba biti osuđen”, kazala je Merkel.

Sirijske Vladine snage pojačale su zračne udare na Istočnu Ghoutu od nedjelje, a nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da je tamo, od nedjelje do srijede, ubijeno najmanje 260 ljudi.

‘Svijet neće čekati na nas’

Val zračnih napada osudila je međunarodna zajednica, a Damask je saopćio da su cilj napada bili “ekstremisti”.

U Siriji već sedam godina traje građanski rat.

Merkel je ranije kazala da Evropska unija mora naći odgovor na rastuće političke i ekonomske pritiske u svijetu i istakla da bi ovosedmični samit EU-a trebao biti u tom duhu.

“Ubijeđena sam da, prije svega, svijet neće čekati na nas – niti na nas u Njemačkoj, niti na nas u Evropi; drugo, više nego ikad su nam potrebni odgovori na pritiske, na velika pitanja našeg vremena”, rekla je Merkel u Bundestagu, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije